Hem > Om samlingarna

Om samlingarna

I Sörmlands museums samlingar förvaras minnen från alla tider, från de arkeologiska samlingarna till föremål från vår egen tid. Här finns allt från sällsynta samlarföremål till alldeles vardagliga bruksföremål från alla miljöer och många perioder.

I samlingarna ingår omkring 76 000 föremål, 1 miljon fotografier, ett bibliotek och 500 hyllmeter arkiv. Via Sök i samlingarna kan du själv söka bland ett urval av alla föremål och fotografier. Vi publicerar nya föremål och fotografier löpande. 

Om föremålen 

I databasen finns kulturhistoriska-, konst- och arkeologiska föremål där många är knutna till arkivmaterial och fotografier. Ofta med speciella minnesuppteckningar knutna till sig.

Merparten av föremålen ingår i samlingar som olika privatpersoner har skänkt till museet under snart hundra år. Tyngdpunkten ligger på det sena 1800-talet och 1900-talets förra hälft. Numera utökas samlingarna främst med material från senare delen av 1900-talet och nutid. 

Om fotografierna

Hur såg Lerbo ut från himlen 1937? Eller 1972? Hur såg verandan ut på mitt hus före ombyggnaden på 1970-talet? Vad hade farmors mamma på sig när hon konfirmerades?  

Med lite tur kan du få svaren via museets fotoarkiv. Du kan också beställa en egen kopia.

I arkivet finns omkring 1 miljon fotografier. Av dem är cirka 97 000 inlagda i det digitala bildarkivet, strax över hälften av dem är sökbara. 

Vi har bilder från mitten av 1800-talet till nutid. Det äldsta, som också är en av de äldsta i hela Sverige, är en så kallad daguerreotyp och är ett porträtt av kungen Oscar I. 

Vi arbetar ständigt med att göra ännu fler foton sökbara. Undrar du något, eller behöver hjälp med att hitta det du söker, kontakta Studierummet.