Hem > Om samlingarna

Om samlingarna

I Sörmlands museums samlingar förvaras minnen från alla tider, från de arkeologiska samlingarna till föremål från vår egen tid. Här finns allt från sällsynta samlarföremål till alldeles vardagliga bruksföremål från alla miljöer och många perioder.

I samlingarna ingår 70 000 föremål, 700 000 fotografier, ett bibliotek och 400 hyllmeter arkiv. Via denna webbsida kan du själv söka bland ett urval av alla föremål och fotografier. Vi publicerar nya föremål och fotografier löpande. 

Om föremålen 

I databasen finns ca 70 000 poster med kulturhistoriska föremål, själva föremålen är betydligt fler. Utöver det finns även en arkeologisk samling. Många föremål är knutna till arkivmaterial och fotografier som förvaras i arkiv. Ofta med speciella minnesuppteckningar knutna till sig.

Merparten av föremålen ingår i samlingar som olika privatpersoner har skänkt till museet under snart hundra år. Tyngdpunkten ligger på det sena 1800-talet och 1900-talets förra hälft. Numera utökas samlingarna främst med material från senare delen av 1900-talet och nutid. 

Om fotografierna

Hur såg Lerbo ut från himlen 1937? Eller 1972? Hur såg verandan ut på mitt hus före ombyggnaden på 1970-talet? Vad hade farmors mamma på sig när hon konfirmerades?  

Med lite tur kan du få svaren via museets fotoarkiv. Du kan också beställa en egen kopia.

I arkivet finns 700 000 fotografier. Av dem är cirka 80 000 inlagda i det digitala bildarkivet, strax över hälften av dem är sökbara för allmänheten.

Vi har bilder från mitten av 1800-talet till nutid. Det äldsta, som också är en av de äldsta i hela Sverige, är en så kallad daguerreotyp och är ett porträtt av kungen Oscar I. 

Vi arbetar ständigt med att göra ännu fler foton sökbara. Undrar du något, eller behöver hjälp med att hitta det du söker, kan personal i Arkiv och bibilotek hjälpa till.

Vill du använda våra bilder?

Våra lågupplösta bilder får användas gratis för privat bruk. Ange dock Sörmlands museum som källa och fotografens namn. 

Kopior av bra kvalitet kan beställas, antingen som traditionella pappersbilder eller som digitala bilder på cd. De kan användas såväl för publicering som för privat bruk. 

För prisuppgift och leveransvillkor, kontakta:
Studierummet studierummet@dll.se

Besök oss

Vi finns på Tolagsgatan 8 i Nyköping. 

Öppettider och besöksinformation

 

Kontakt