Lindis Olson

Efternamn

Olson

Förnamn

Lindis

Levnad (start)

1904-04-31

Levnad (slut)

1995-10-27

Alternativt namn1

Lindis Ragnhild Mary Albina

Hem land

Sverige

Hem län

Stockholm

Hem kommun

Stockholm

Hem ort

Stockholm

Födelse land

Sverige

Födelse län

Skaraborg

Födelse landskap

Västergötland

Födelse kommun

Falköping

Födelse ort

Falköping

Kön

Kvinna

Verksamhet / yrke

Brodös

Anmärkning

Dotter till Karl Alfred Olsson (f.7/8 1861) och Anna Sofia Ragnar (f.28/1 1867)

Syskon:
Thage (1893-1971), cicelör


Fadern, Karl Alfred började på NK i Nyköping 1925 som stolmakare. Lindis Olson är syster till cicelören Thage Ohlsson (1893-1972).

Lindis tog själv kontakt med Sörmlands museum rörande broderns produktion år 1991. Hon ville skänka delar av samlingen till museet, men bara om de skulle ställas ut och inte hamna i föremålsmagasinet. Att utlova en ständig utställning var inget som museet kunde stå för och därför blev det ingen gåva vid tillfället. När Lindis sedan gick bort 1995 hade hon testamenterat delar av samlingen till Sörmlands museum (se SLM 30199-30216). Dessvärre blev det bara en låda med ritade monogram på papper mm från Lindis egen produktion som brodös som inkom samtidigt, se SLM 30217.

Kommentarer från ett besök hemma hos Lindis Olson i Stockholm 1991-08-26.
Lindis Olson föddes 1904 i Falköping och flyttade 1907 till Tullportsgatan i Nyköping med familjen. Det första året gick Lindis på Östra skolan, sedan började hon på Västra småskolan. Det kunde man för övrigt ros över Nyköpingsån för 2 eller 5 öre.

Redan som 14-åring fick Lindis arbete som "passflicka", vilket innebar ett hårt arbete med disk och städning.

Vid 16-års ålder började Lindis hos Helga Pousette (tidigare Eriksson) som hade handarbetsaffär i staden. Hon var mycket blyg för kunderna men fick prova på att handarbeta, vilket hon sedan fortsatt med under hela sitt yrkesverksamma liv. Lindis är "självlärd" och fick tidigt mycket beröm för sina arbeten. Hon visade bland annat upp en duk som hon enligt utsago tillverkat vid 16 års ålder, med genombrutet mönster i vitt på vitt.

Efter denna period flyttade Lindis och har sedan dess bland annat arbetat på "Svenskt Handarbete" i Malmö och hos systrarna Hultgren i Stockholm. Hon fick i uppdrag att sy (och även rita) monogram, till många av de sörmländska slotten. Hon har även ritat till drottning Ingrid och även förstorat och sytt till familjen Bernadotte. Gudrun Anselm 1991-08-26

"Lindis var under sitt yrkesverksamma liv brodös. Hon arbetade med att bl.a. själv designa och syn monogram på linne, tillhörande olika gods, bl.a. i Södermanland" /Ur projektbeskrivning "Cicelören Thage G. Ohlsson" (Se SLM-bilaga)