SLM 10366 - Ikon, den trehänta Gudsmodern, 1800-tal

Objekttyp

Titel

SLM 10366 - Ikon, den trehänta Gudsmodern, 1800-tal

Anmärkning

Ikon föreställande den trehänta Gudsmodern, som bär barnet på höger arm, och dessutom framvisar en höger och en vänster hand. Ramhelgon på bada sidorna. Motivet kommer från en legend om Johannes av Damaskus död 749. Han uttalade teorier om att det materiella är en bärare av det gudomliga och osynliga under en period då bysantinska kyrkan förjöd sådana. Johannes sattes i fängelse och fick sin högra hand avhuggen. Han fäste den på sin ikon av Maria. Maria utförde undret att ge Johannes handen tillbaka. Johannes släpptes och satte en hand av silver på ikonen. Under 1800-taklet uppkom motivet med den trehänta Maria. Här flankerad av två randhelgon, den heliga martyren Irina till vänster och Melania till höger.

/ Ulf Abel, 2009:

"Den trehänta Gudsmodern. Traditionen berättar att kyrkofadern och hymndiktaren Johannes av Damaskus, född ca 675, under de hårda striderna om ikonens vara eller icke vara inom kyrkan, den så kallade bildstriden, i sin egenskap av bildförsvarare dömdes till förlust av högra handen. Johannes bad Gudsmodern om hjälp och när en frisk hand växte fram, lät han framställa en silverhand som fästes på hans egen Gudsmodersikon som ett tack, en så kallad votivgåva. Den ikon som enligt traditionen utpekas som ursprungsikon, som alltså gav upphov till detta motiv, bevaras idag i Chilandarklostret på berget Athos. På här aktuella ikons ram avbildas två martyrhelgon, de heliga Irina och Melania. Johannes av Damaskus framstår, främst genom sina Tre försvarstal mot dem som förkastar de heliga bilderna (svensk översättning 2008), som östkyrkans främste bildteolog. Han bidrog avsevärt till ortodoxa kyrkans beslut att efter mer än hundra år av stridigheter förklara bilden inte bara som tillåten utan som en betydelsefull del av kyrkans tro och liv.

Den trehänta Gudsmodern, 1800-tal."

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

10366

Samtidigt förvärvat

Samling: Ikoner

Tillkomsttid start

efter 1800

Tillkomsttid slut

före 1900

Historik

Strängnäs Strängnäs Södermanland Sverige

Förvärvsdatum

1961-06-09

Verkets titel

Den trehänta Gudsmodern

Bredd (mm)

245

Höjd (mm)

310

Sakord

Ikon

Motivkategori konst

Porträtt

Källhänvisning

“SLM 10366 - Ikon, den trehänta Gudsmodern, 1800-tal,” Sörmlands museum, hämtad 2 december 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/273437.