SLM 10367 – Ikon, Gudsmodern från Vladimir, 1800-talets första hälft

Bild som illustrerar objekt c24-273438

Beskrivning: Ikon föreställande ömhetens moder, Maria, som trycker jesusbarnet mot sin kind. Förlagan är en ikon från 1100-talet, "Gudsmodern från Vladimir", en av Rysslands mest älskade. Ikon har år 1996 återlämnats till Uspenskijkkatedralen i Kreml.

/Ulf Abel, fil. dr. i konstvetenskap, 2009:

"Gudsmodern från Vladimir. Den ikonmålare som önskar framställa en bild av Gudsmodern - eller Gudaföderskan, båda dessa den ortodoxa kyrkans huvudbeteckningar för Maria - kan välja bland flera hundra, av kyrkan sanktionerade förlagor eller förebilder. Samtliga med egen benämning, ofta innehållande namnet på den plats där den första gången visade sig eller genomfört under. En av de i Ryssland vanligaste är Gudsmodern från Vladimir. Urikonen målades i Konstantinopel, huvudstaden i Bysans, i början av 1100-talet men kom redan tidigt till bland annat staden Vladimir och senare till Moskva, där den fortfarande bevaras. Den betraktas som hela Rysslands palladium eller skyddsbild. Det som främst karakteriserar den är det ömsinta förhållandet mellan mor och barn, barnets placering på moderns högra sida samt det faktum att Kristi vänstra fots undersida är synlig. Överst till vänster respektive till höger på dessa ikoner, liksom på alla ikonernas Gudsmodersframställningar, står den inskrift som bekräftar Gudsmoderns identitet, de grekiska bokstäverna "MR" respektive "THU", en förkortning för Meter Theou, Guds Moder.

Gudsmodern från Vladimir, 1800-talets första hälft."

Objektnummer: 10367

Samtidigt förvärvat: Samling: Ikoner

Tillkomstperiod: Efter 1800 - Före 1850

Historik - Ort: Strängnäs

Historik - Kommun: Strängnäs

Historik - Län: Södermanland

Historik - Landskap: Södermanland

Historik - Land: Sverige

Förvärvsdatum: 1961-06-09

Verkets titel: Gudsmodern från Vladimir

Bredd (mm): 260

Höjd (mm): 305

Motivkategori konst: Porträtt

Personrelation

Givare: Axel Haerberger, Strängnäs

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM 10367 – Ikon, Gudsmodern från Vladimir, 1800-talets första hälft", Sörmlands museums samlingar, hämtad 18 april 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-273438/