SLM 10368 - Ikon, Gudsmodern från Vladimir, ca 1800

Objekttyp

Titel

SLM 10368 - Ikon, Gudsmodern från Vladimir, ca 1800

Anmärkning

Ikon föreställande ömhetens moder, Maria, som trycker jesusbarnet mot sin kind. Ikonen är klädd med silverplåt. Fyra tydliga stämplar visar att denna är gjord 1857 i S:t Petersburg.
Förlagan är en ikon från 1100-talet, "Gudsmodern från Vladimir", en av Rysslands mest älskade. Den ikonen har år 1996 återlämnats till Uspenskijkkatedralen i Kreml.
Påskriften, på ryska, på ikonens framsida är fel, det står Tichvinskaja, och ska vara Vladimirskaja (U.Abel)

/Ulf Abel, fil. dr. i konstvetenskap, 2009:

"Gudsmodern från Vladimir. Den ikonmålare som önskar framställa en bild av Gudsmodern - eller Gudaföderskan, båda dessa den ortodoxa kyrkans huvudbeteckningar för Maria - kan välja bland flera hundra, av kyrkan sanktionerade förlagor eller förebilder. Samtliga med egen benämning, ofta innehållande namnet på den plats där den första gången visade sig eller genomfört under. En av de i Ryssland vanligaste är Gudsmodern från Vladimir. Urikonen målades i Konstantinopel, huvudstaden i Bysans, i början av 1100-talet men kom redan tidigt till bland annat staden Vladimir och senare till Moskva, där den fortfarande bevaras. Den betraktas som hela Rysslands palladium eller skyddsbild. Det som främst karakteriserar den är det ömsinta förhållandet mellan mor och barn, barnets placering på moderns högra sida samt det faktum att Kristi vänstra fots undersida är synlig. Överst till vänster respektive till höger på dessa ikoner, liksom på alla ikonernas Gudsmodersframställningar, står den inskrift som bekräftar Gudsmoderns identitet, de grekiska bokstäverna "MR" respektive "THU", en förkortning för Meter Theou, Guds Moder.

Gudsmodern från Vladimir, ca 1800."

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

10368

Samtidigt förvärvat

Samling: Ikoner

Tillkomsttid start

1800

Historik

Strängnäs Strängnäs Södermanland Sverige

Förvärvsdatum

1961-06-09

Verkets titel

Gudsmodern från Vladimir

Bredd (mm)

270

Höjd (mm)

305

Sakord

Ikon

Motivkategori konst

Porträtt

Källhänvisning

“SLM 10368 - Ikon, Gudsmodern från Vladimir, ca 1800,” Sörmlands museum, hämtad 4 december 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/273439.