SLM 11055 - Skiss i olja efter målning i Klara kyrka, Stockholm, sannolikt utförd av Amanda Bergstedt

Titel

SLM 11055 - Skiss i olja efter målning i Klara kyrka, Stockholm, sannolikt utförd av Amanda Bergstedt

Anmärkning

Skiss i olja efter målning från Klara kyrka i Stockholm "Nedtagande från korset". Duk monterad på masonit. Text i blyerts i kanten av målningen: Tillhör A Bergstedt.

Kan ha målats av konstnären Amanda Bergstedt. Hon målade porträtt, genre och landskap och restaurerade även tavlor.
År 1965 konserverades ett antal oljemålningar (SLM 11048 - 11055) av konservator Hjalmar Gustafsson i Stockholm, vilket noterats i accessionskatalogen. "De låg tidigare utan montering". Hjalmar Gustafsson klistrade då upp dem på masonit. En av dessa, SLM 11055 är en skiss över "Nedtagandet från korset", original i Klara kyrka. Denna har en blyertsnotering, "Tillhör A. Bergstedt". Denna och de andra ser ut att vara av samma hand, ett skissartat måleri, några genrebilder.
Redan omkring år 1918 inkom en samling från Amanda Bergstedt (se samling SLM 17186), det är möjligt att hon har målat även dessa vilket är skälet till att de tillförts samlingen. Det är omkring 50 år senare återfinns och restaureras, och i en tid utan datorisering kan man anta att sambandet försvunnit.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

11055

Samtidigt förvärvat

Samling: Amanda Bergstedt (1841-1918), konstnär och teckningslärare

Förvärvsdatum

1965

Verkets titel

Nedtagande från korset

Material

Trä: Masonit Duk

Teknik

Olja

Sakord

Oljemålning

Specialbenämning

Nedtagande från korset

Motivkategori konst

Landskap

Tillverkning - Land

Sverige

Källhänvisning

“SLM 11055 - Skiss i olja efter målning i Klara kyrka, Stockholm, sannolikt utförd av Amanda Bergstedt,” Sörmlands museum, hämtad 4 december 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/273530.