SLM 14078 - Porträtt av Margareta Eriksdotter Leijonhufvud tillskriven Johan Baptista van Uther

Objekttyp

Titel

SLM 14078 - Porträtt av Margareta Eriksdotter Leijonhufvud tillskriven Johan Baptista van Uther

Anmärkning

Porträttet visar överkroppen av Margareta Eriksdotter Leijonhufvud, Gustav Vasas hustru, frontalt lite vänd mot höger. Drottningens klädnad är en rikt broderad, och med pärlor, ädelstenar och hermelinpäls besatt klänningen med puffärmar. Halsen döljs bakom en krage. Drottningen håller rikets insignier i händerna, till höger spiran och till vänster riksäpplet. Under kronan, som även den är besatt med pärlor och ädelstenar, bär hon en pärlmössa. Många smycken som pärlhalsband, örhängen och ringar kompletterar det överdådiga intrycket. I bakgrunden, på högar sidan finns drottningens namn och en text om hennes familj. Tavlan har en profilerad svartmålad träram.
Tavlan tillskrivet Johan Baptista van Uther. Porträttet troligen utfört på 1560-talet efter ett numera försvunnet porträtt från 1540-talet som möjligen utförts av Jacob Brinck. Ungefär samtida och sannolikt av samma hand är ytterligare två porträtt av drottningen, från Gripsholm och Torpa. Enligt påteckning har porträttet tillhört hertig Johan av Östergötland (Johan III´s son). Registrerat i Statens porträttarkiv 1916:229. Då i Johan Casimir de la Gardies ägo och befintligt på Kjesäter i Södermanland. Sedan vidare i arv inom släkten fram till 2004.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

14078

Tillkomsttid start

1560-tal

Förvärvsdatum

2004-11-27

Verkets titel

Margareta Eriksdotter Leijonhufvud

Material

Duk Trä

Teknik

Målat

Bredd (mm)

720

Höjd (mm)

900

Sakord

Oljemålning

Motivkategori konst

Porträtt

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Kommun

Stockholm

Källhänvisning

“SLM 14078 - Porträtt av Margareta Eriksdotter Leijonhufvud tillskriven Johan Baptista van Uther,” Sörmlands museum, hämtad 28 november 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/276247.