SLM 564 - Vätgaselddon, använd för att få eld

Titel

SLM 564 - Vätgaselddon, använd för att få eld

Anmärkning

Elektriskt vätgaseldon = vätgasapparat bestående av glascylinder med inneliggande kolv och mässingsbeslag, vilande på en trälåda. Lådan har ett lock på sidan, prytt med en liten blomknopp. Inuti lådan finns en fyrkantig träskiva med brun beläggning, metallplatta och glasrör. En metalltråd är fästad runt glasröret (2 s.k. linjaler fanns med till paketet). Förut lär det ha funnits en tryckt beskrivning till apparaten, men denna finns inte med nu.
Den tyske kemisten Johann Wolfgang Döbereiner (1780-1849) konstruerade på 1820-talet ett elddon som användes fram till 1800-talets mitt då det ersattes av tändstickan.
Det består av en cylinder med utspädd svavelsyra täckt av ett lock. Inne i cylindern finns en gasklocka vilken i sin tur har en zinkstång och en kolv i sig. Gasklockan är försedd med en kran. När denna öppnas trycks luften ut ur klockan och ersätts av syra från cylindern. När syran når zinkplåten bildas vätgas. När vätgasen har trängt undan luften trycks den ut mot en platinasvamp (fint fördelad platina) fäst vid huven. När den med luft blandade vätasen når platinasvampen så upphettas den till den glöder och vätgasen antänds.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

564

Samtidigt förvärvat

Samling: Släkten Wachtmeisters gårdsföremål från Christineholm och Bönsta

Historik

Christineholm Alla Helgona Nyköping Sverige

Sakord

Vätgaselddon

Specialbenämning

Elektrisk

Material

Glas Trä

Längd (mm)

285

Bredd (mm)

285

Höjd (mm)

380

Källhänvisning

“SLM 564 - Vätgaselddon, använd för att få eld ,” Sörmlands museum, hämtad 29 november 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/287772.