SLM 4083 - Kaffebryggare, så kallad vacuumbryggare, med spritlampa och porslinskärl, från familjen Berndes i Flen

Titel

SLM 4083 - Kaffebryggare, så kallad vacuumbryggare, med spritlampa och porslinskärl, från familjen Berndes i Flen

Anmärkning

Kaffebryggare, så kallad vacuumbryggare, med fotställ av mahogny. Stativ av gjuten mässing. Porslinskärl, rikt målat med blommor och förgyllning. Ett kapillär rör med sil. Spritlampa av glas och koppar för värme. En glasvas (sekundär?) med kopparlock. Mahogny stället märkt med "CAFETEREA BASCULE Brevet de 15 ans S. Gar du Gouvernement"
1.Ställ
2.Porslinskärl
3.Kapillärrör
4.Brännare
5.Glasbehållare
6.Kopparlock

Inkom genom agronom Berndes sterbhus, i Flen.

Modellen är en vacuumbryggare, en fransk cafetière. ”Principen för vacuummetoden är, som i perkolatorn, att det kokande vattnet i en behållare tränger upp genom ett rör till en annan behållare där kaffepulvret är placerat. Värmekällan tas bort och vätskan sugs tillbaka genom ett filter till den lufttomma undre behållaren”.
”… [En variant] består av en porslinsbehållare för vattnet och en glaskupa på fot för kaffepulvret. Vattnet i porslinsbehållaren kokas upp med hjälp av en spritlampa. När vattnet kokar strömmar det över i glaskupan med kaffet, som på så sätt bryggs. Samtidigt som vattnet töms i porslinsbehållaren, lättar den och höjs upp av den rörliga ställning den är upphängd i. När den nått toppläge, slår hatten på spritlampan igen och vattnet börjar sugas tillbaka in i porslinsbehållaren genom röret som är försett med en sil på ytteränden, så att kaffesumpen inte följer med. Kaffet serveras sedan från porslinsbehållaren, som är försedd med en kran. Metoden kom 1840, uppfunnen av en skotsk mariningenjör Robert Napier, som inte satte den i produktion. Det gjordes emellertid 30 år senare först i England och sedan i Frankrike.” /Fataburen 1983 s198f.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

4083

Förvärvsdatum

1940

Sakord

Kaffekokare

Specialbenämning

Cafetierea

Material

Metall: Mässing Trä: Mahogny Keramik: Porslin

Bredd (mm)

210

Höjd (mm)

355

Djup (mm)

95

Teknik

Gjutet

Modell / fabrikat / typ

Cafeterea Bascule

Utställningshistorik

? - 2009 Basutställning: Gamla Residenset - Oskarianska rummet
2011 Program/Evenemang: Otroligt Antikt - Julmarknad
2012-11-30 - 2013-01-07 Utställning: Ut med grejorna - Mique, Nyköping

Källhänvisning

“SLM 4083 - Kaffebryggare, så kallad vacuumbryggare, med spritlampa och porslinskärl, från familjen Berndes i Flen,” Sörmlands museum, hämtad 17 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/291222.