SLM 5808 - Träskrin täckt med dekorerad mässingsplåt och järnband, kopparstick i locket

Titel

SLM 5808 - Träskrin täckt med dekorerad mässingsplåt och järnband, kopparstick i locket

Anmärkning

Skrin av bok beslaget med mässingsplåt ornerad med cirklar m.m. Järnband. På lockets insida ett kopparstick: Noak går in i arken. I skrinet förvarades mynt och medaljer, se undernummer. Etikett från utställning i Glascow.

Ett skrin med en lång och utförlig ägarhistorik, och ett eventuellt ursprung i Tyskland under 30-åriga kriget. Flera handlingar finns bevarade från givaren Christina Carolina (kallad Lina) Lagerbielke (1865-1946) på Veda gård i Nyköping.

Ur givarens anteckningar om skrinet år 1931, diverse handlingar:
Skrinet har tillhört givaren från 1883 ”då jag en dag ”upptäckte” det gamla då trasiga rödmålade, järnbeslagna skrinet med alla dess lockande lönnlådor. Det restaurerades av snickaren Ihrmark och försågs med ställning”…

”Enligt brev av min farfar, hovrättsrådet C O Lagerbielke, Aggarp 14/4 1883 skall skrinet vara förfärdigat av Lars Hjulhammar på Eskilsö i Västergötland, gift med Märta Hård af Thorestorp på 1600-talet”... ”Antagligt är att dennes far Nils Hjulhammar hemfört skrinet från Tyskland, det är försett med tyskt kopparsnitt och inskription, Noaks intåg i arken”.

Skrinet skall sen ha gått i arv till Märta Hårds brorsbarn i Aggarp, Kulltorps sn, som sålt det vidare till ”pastorsadjunkt Eneberg”. Av denne pastorsadjunkt köpte sen givarens farfar, häradshövdingen Nils Peter Lagerbielke (1780-1837) skrinet, och det ärvdes vidare av farbrodern Carl Oskar Lagerbielke (1813-1891), för att sen gå till givaren, se ovan.

Ytterligare en spännande detalj, skrinet har varit med på utställning i Glascow 1911, Lina Lagerbielke noterar 1931: …”emedan vi trodde det vara hitfört från Skottland av ättens stamfader Gustaf Fistulator och ett bevis på släktens skotska anor. Jag hade nämligen vid ett besök i ett historiskt museum i Edinburg 1903 sett ett alldeles liknande, som sades vara gjort i Skottland. Det gamla brevet av 1883, som upplyser om skrinets rätta ursprung, hade då fallit i glömska, men hittades för någon tid sedan”…

…”Min önskan är att skänka det gamla skrinet till länsmuseet i Nyköping att dör förvaras med sitt innehåll (Tegnérminnen uttaget av mig) en liten samling mynt, medaljer mm. Veda 2/9 1931. Lina Lagerbielke”.

Mynt och medaljsamlingen se vidare SLM 5808 med undernummer.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

5808

Samtidigt förvärvat

Samling: Författaren Lina Lagerbielke på gården Veda

Tillkomsttid start

efter 1600

Tillkomsttid slut

före 1699

Förvärvsdatum

1947

Sakord

Skrin

Specialbenämning

Skrin

Material

Trä: Bok Metall: Mässing Papper

Bredd (mm)

435

Höjd (mm)

230

Djup (mm)

310

Teknik

Graverat

Källhänvisning

“SLM 5808 - Träskrin täckt med dekorerad mässingsplåt och järnband, kopparstick i locket,” Sörmlands museum, hämtad 24 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/292749.