SLM 5883 - Byxor av naturfärgat sämskskinn, del av folkdräkt, mansdräkt troligen från Vingåker

Titel

SLM 5883 - Byxor av naturfärgat sämskskinn, del av folkdräkt, mansdräkt troligen från Vingåker

Anmärkning

Byxor av naturfärgat sämskskinn av ren. Bred lucka med spänntamp av älgskinn. Åtta benknappar. Fyra par hål för knytning vid knäna.

Ett antal klädesplagg med folkdräktsanknytning har överlämnats som deposition från Södermanlands-Närkes nation i Uppsala år 1917, de är märkta No 1 -No 3. Nedan en avskrift av brevet där det tydligt framgår att man trott det vara bara sörmlandsdräkter, vilket inte är fallet. En kvinnodräkt kommer från Orsa. Ytterligare två dräkter tillhör sannolikt folkdräkter från Vingåker, en mans- och en kvinnodräkt.

År 1917 skrev andre kurator vid Södermanlands-Nerikes nation i Uppsala Uno Hasselblad till Martin Nilsson på Sörmlands museum: "I enlighet med å landskap fattat beslut får jag härmed, göra en förfrågan, huruvida Södermanlands-Närkes nation kan i Nyköpings läns museum få deponera ett par gamla äkta Vingåkersdräkter. Orsaken härtill är naturligen den, att vi sakna möjligheter, att för framtiden kunna sorgfälligt bevara dem. De ha också, ehuru klart tillfälligt, deponerats i ett museum i Örebro, men då de ju äro sörmlandsdräkter, har det tyckts oss vara det rättaste att få dem till museet i Nyköping. Men vi måste till en eventuell deposition knyta det villkoret, att dräkterna få egen monter med uppgift, att de tillhöra Södermanlands-Närkes Nation i Upsala".

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

5883

Samtidigt förvärvat

Samling: Folkdräkt: Autentiska folkdräkter

Tillkomsttid start

1800

Historik

Sverige

Förvärvsdatum

1917-03-08

Sakord

Byxa

Specialbenämning

Vingåker ?

Material

Skinn Ben Metall

Längd (mm)

940

Signering / märkning

Nr 1 Vingåker

Källhänvisning

“SLM 5883 - Byxor av naturfärgat sämskskinn, del av folkdräkt, mansdräkt troligen från Vingåker,” Sörmlands museum, hämtad 30 november 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/292826.