SLM 5933 - Förkläde av grönt ylletyg med banddekorationer, del av folkdräkt från Vingåker

Titel

SLM 5933 - Förkläde av grönt ylletyg med banddekorationer, del av folkdräkt från Vingåker

Anmärkning

Grönt förkläde av ylle med skoning av svart kläde Tre banddekorationer längst ned av ylle och silke i lila, rött och gult.

Senare påsytt knytband, L 35 cm (Dalarna). Tofs 8 cm av siden. Bröstlapp 18 x 3,5 cm av svart kläde med flätsömmar av silke
Märkt: N:o 2 Vingåker Södermanlands-Nerikes Nation

Ett antal klädesplagg med folkdräktsanknytning har överlämnats som deposition från Södermanlands-Närkes nation i Uppsala år 1917, de är märkta No 1 -No 3. Nedan en avskrift av brevet där det tydligt framgår att man trott det vara bara sörmlandsdräkter, vilket inte är fallet. En kvinnodräkt kommer från Orsa. Ytterligare två dräkter tillhör sannolikt folkdräkter från Vingåker, en mans- och en kvinnodräkt.

År 1917 skrev andre kurator vid Södermanlands-Nerikes nation i Uppsala Uno Hasselblad till Martin Nilsson på Sörmlands museum: "I enlighet med å landskap fattat beslut får jag härmed, göra en förfrågan, huruvida Södermanlands-Närkes nation kan i Nyköpings läns museum få deponera ett par gamla äkta Vingåkersdräkter. Orsaken härtill är naturligen den, att vi sakna möjligheter, att för framtiden kunna sorgfälligt bevara dem. De ha också, ehuru klart tillfälligt, deponerats i ett museum i Örebro, men då de ju äro sörmlandsdräkter, har det tyckts oss vara det rättaste att få dem till museet i Nyköping. Men vi måste till en eventuell deposition knyta det villkoret, att dräkterna få egen monter med uppgift, att de tillhöra Södermanlands-Närkes Nation i Upsala".

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

5933

Samtidigt förvärvat

Samling: Folkdräkt: Autentiska folkdräkter

Tillkomsttid start

1800

Historik

Sverige

Förvärvsdatum

1917-03-08

Sakord

Förkläde

Specialbenämning

Vingåker

Material

Textil: Ylle Textil: Siden

Längd (mm)

950

Bredd (mm)

790

Källhänvisning

“SLM 5933 - Förkläde av grönt ylletyg med banddekorationer, del av folkdräkt från Vingåker,” Sörmlands museum, hämtad 26 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/292879.