SLM 5934 - Broderat bälte till Vingåkers högtidsdräkt, av rött saffianskinn

Titel

SLM 5934 - Broderat bälte till Vingåkers högtidsdräkt, av rött saffianskinn

Anmärkning

Bälte till Vingåkers högtidsdräkt. Rött saffian med broderier i svart, gult och blått silke. Fodrat med vitgarvat oxhud. Märkt: Nr.30 Södermanlands-Nerikes Nation.

Ett antal klädesplagg med folkdräktsanknytning har överlämnats som deposition från Södermanlands-Närkes nation i Uppsala år 1917, de är märkta No 1 -No 3. Nedan en avskrift av brevet där det tydligt framgår att man trott det vara bara sörmlandsdräkter, vilket inte är fallet. En kvinnodräkt kommer från Orsa. Ytterligare två dräkter tillhör sannolikt folkdräkter från Vingåker, en mans- och en kvinnodräkt.

År 1917 skrev andre kurator vid Södermanlands-Nerikes nation i Uppsala Uno Hasselblad till Martin Nilsson på Sörmlands museum: "I enlighet med å landskap fattat beslut får jag härmed, göra en förfrågan, huruvida Södermanlands-Närkes nation kan i Nyköpings läns museum få deponera ett par gamla äkta Vingåkersdräkter. Orsaken härtill är naturligen den, att vi sakna möjligheter, att för framtiden kunna sorgfälligt bevara dem. De ha också, ehuru klart tillfälligt, deponerats i ett museum i Örebro, men då de ju äro sörmlandsdräkter, har det tyckts oss vara det rättaste att få dem till museet i Nyköping. Men vi måste till en eventuell deposition knyta det villkoret, att dräkterna få egen monter med uppgift, att de tillhöra Södermanlands-Närkes Nation i Upsala".

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

5934

Samtidigt förvärvat

Samling: Folkdräkt: Autentiska folkdräkter

Tillkomsttid start

efter 1800

Tillkomsttid slut

före 1850

Historik

Uppsala Uppsala Uppsala Sverige

Förvärvsdatum

1917-03-08

Sakord

Bälte

Specialbenämning

Västra Vingåker

Material

Skinn: Saffian Läder

Längd (mm)

1200

Bredd (mm)

80

Signering / märkning

N:O 30

Tillverkning - Land

Sverige

Utställningshistorik

? - 2007 Basutställning: Gamla Residenset - Särdeles Dräkt

Källhänvisning

“SLM 5934 - Broderat bälte till Vingåkers högtidsdräkt, av rött saffianskinn,” Sörmlands museum, hämtad 28 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/292880.