SLM 5948 – Förkläde till folkdräkt från Orsa

Bild som illustrerar objekt c24-292894

Beskrivning: Förkläde av grön rask med nederkant (7 cm) av rött ylle med rött kläde under. Dekorerat med två rader flätsöm i blått och vitt.
Märkt med kedjestygn: A L 1838. Knytband och linning av mönstervävt linne/ylleband i rött och vitt, längd 4,5 cm. Tofsförsedd i ändarna med olika sidenband. Märkt: No 3 Orsa.

Ett antal klädesplagg med folkdräktsanknytning har överlämnats som deposition från Södermanlands-Närkes nation i Uppsala år 1917, de är märkta No 1 -No 3. Nedan en avskrift av brevet där det tydligt framgår att man trott det vara bara sörmlandsdräkter, vilket inte är fallet. En kvinnodräkt kommer från Orsa. Ytterligare två dräkter tillhör sannolikt folkdräkter från Vingåker, en mans- och en kvinnodräkt.

År 1917 skrev andre kurator vid Södermanlands-Nerikes nation i Uppsala Uno Hasselblad till Martin Nilsson på Sörmlands museum: "I enlighet med å landskap fattat beslut får jag härmed, göra en förfrågan, huruvida Södermanlands-Närkes nation kan i Nyköpings läns museum få deponera ett par gamla äkta Vingåkersdräkter. Orsaken härtill är naturligen den, att vi sakna möjligheter, att för framtiden kunna sorgfälligt bevara dem. De ha också, ehuru klart tillfälligt, deponerats i ett museum i Örebro, men då de ju äro sörmlandsdräkter, har det tyckts oss vara det rättaste att få dem till museet i Nyköping. Men vi måste till en eventuell deposition knyta det villkoret, att dräkterna få egen monter med uppgift, att de tillhöra Södermanlands-Närkes Nation i Upsala".

Objektnummer: 5948

Tillkomstperiod: 1838

Historik - Socken: Uppsala

Historik - Kommun: Uppsala

Historik - Län: Uppsala

Historik - Land: Sverige

Förvärvsdatum: 1917-03-08

Specialbenämning: Orsa

Material: Textil: Siden

Längd (mm): 820

Bredd (mm): 770

Tillverkning - Land: Sverige

Personrelation

Ägare: Södermanlands-Nerikes nation, Uppsala

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM 5948 – Förkläde till folkdräkt från Orsa", Sörmlands museums samlingar, hämtad 28 mars 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-292894/