SLM 5967 - Väst av ylle och linne, 1700-talsmodell, möjligen använd som folkdräkt vid Södermanlands-Närkes nation i Uppsala

Titel

SLM 5967 - Väst av ylle och linne, 1700-talsmodell, möjligen använd som folkdräkt vid Södermanlands-Närkes nation i Uppsala

Anmärkning

Ärmlös väst efter 1700-talsmodell. Vändbar med rött på ena sidan och blått på den andra. Ficklock på båda sidor fodrade med linne. 14 mässingknappar (en på var sida), som knäppes med knapphål. Ståndkrage (4 cm). Har möjligen använts som del av folkdräkt, se nedan.

Ett antal klädesplagg med folkdräktsanknytning har överlämnats som deposition från Södermanlands-Närkes nation i Uppsala år 1917, de är märkta No 1 -No 3. Nedan en avskrift av brevet där det tydligt framgår att man trott det vara bara sörmlandsdräkter, vilket inte är fallet. En kvinnodräkt kommer från Orsa. Ytterligare två dräkter tillhör sannolikt folkdräkter från Vingåker, en mans- och en kvinnodräkt.

År 1917 skrev andre kurator vid Södermanlands-Nerikes nation i Uppsala Uno Hasselblad till Martin Nilsson på Sörmlands museum: "I enlighet med å landskap fattat beslut får jag härmed, göra en förfrågan, huruvida Södermanlands-Närkes nation kan i Nyköpings läns museum få deponera ett par gamla äkta Vingåkersdräkter. Orsaken härtill är naturligen den, att vi sakna möjligheter, att för framtiden kunna sorgfälligt bevara dem. De ha också, ehuru klart tillfälligt, deponerats i ett museum i Örebro, men då de ju äro sörmlandsdräkter, har det tyckts oss vara det rättaste att få dem till museet i Nyköping. Men vi måste till en eventuell deposition knyta det villkoret, att dräkterna få egen monter med uppgift, att de tillhöra Södermanlands-Närkes Nation i Upsala".

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

5967

Samtidigt förvärvat

Samling: Folkdräkt: Konstruerade folkdräkter

Tillkomsttid start

1900

Historik

Sverige

Förvärvsdatum

1917-03-08

Sakord

Väst

Specialbenämning

Folkdräkt

Material

Textil: Ylle Textil: Linne Metall: Mässing

Längd (mm)

570

Källhänvisning

“SLM 5967 - Väst av ylle och linne, 1700-talsmodell, möjligen använd som folkdräkt vid Södermanlands-Närkes nation i Uppsala,” Sörmlands museum, hämtad 16 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/292913.