SLM 6557 - Svarvat matsäcksskrin med lock, tillverkat i Ås härad i Västergötland

Titel

SLM 6557 - Svarvat matsäcksskrin med lock, tillverkat i Ås härad i Västergötland

Anmärkning

Cirkulärt svarvat matsäcksskrin med lock, skuret ur trä. Enligt notering på undersidan kommer det från Östra Vingåker, och har tillhört Elin och Axel Håkansson i Katrineholm. Elins far var bror till August Kullberg i Katrineholm.

Svarvade fat och skålar av bok tillverkades och såldes över stora delar av Sverige av de så kallade fataknallarna och skålaknallarna från Ås härad i Västergötland.
Staden Borås grundades bl a för att reglera handeln och därmed göra det möjligt för staten att få in skatt, men efter en kunglig resolution på 1680-talet tilläts de fattiga bönderna att fortsätta med försäljning av svarvade kärl. Redan Olaus Magnus nämner på 1500-talet svarveriet i södra Västergötland.
Under 1800-talet ersättes de flesta husgeråden mer och mer av glas och porslin. Samtidigt försvann bokskogarna. På 1860-talet fanns bara enstaka svarvare kvar. Vävda tyger fick sen ersätta svarveriet. Se vidare om svarvning i Ås härad i "Fässingen" "Från Borås och de sju häradena" 2001.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

6557

Samtidigt förvärvat

Samling: Samlaren och hembygdsforskaren Elin Håkansson från Katrineholm

Historik

Katrineholm Katrineholm Sverige

Förvärvsdatum

1947? 1951?

Sakord

Skrin

Specialbenämning

Matsäcksskrin

Material

Trä: Bok

Höjd (mm)

80

Diameter (mm)

180

Teknik

Svarvat

Signering / märkning

6557

Källhänvisning

“SLM 6557 - Svarvat matsäcksskrin med lock, tillverkat i Ås härad i Västergötland,” Sörmlands museum, hämtad 20 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/293466.