SLM 7241 1 - Fotografi, kejsarinnan Alexandra av Ryssland, fotograferat år 1908

Titel

SLM 7241 1 - Fotografi, kejsarinnan Alexandra av Ryssland, fotograferat år 1908

Anmärkning

Fotografi av kejsarinnan Alexandra av Ryssland. Försedd med två ramar, en yttre av björk och en inre av emalj och bladmönster i metall med krona överst. Signerad Alexandra, Peterhof 1909. Träfodral med märke Fabergé i St. Peterburg på vitt sidenfoder.
Gåva av kejsarinnan Alexandra, gift med tsar Nicolaj II till Cecilia af Klercker i samband med deras besök i Ryssland 1909.
Under stödet på baksidan står med delvis bortnött bläck: "Kejsarinnan Alexandra af Ryssland jan 1910 till Cecilia af Klercker f. Lewenhaupt (Petershof.)

I Cecilias memoarer "Förgången glans" är porträttet och ramen avbildad med texten "Kejsarinnan av Ryssland i den dräkt hon bar vid prins Wilhelms och prinsessan Marias bröllop".
"Då vi togo avsked från kejsaren, gick han fram till sitt skrivbord, öppnade en låda och tog därur ett etui, som han med några vänliga ord räckte Göran och bad denne behålla som minne. Etuiet innehöll ett par manschettknappar av vackra diamanter och mycket stora orientaliska pärlor. Kejsarinnan skänkte mig sitt porträtt, infattat i ram med rik dekor av guld och emalj. Så fördes ekipaget oss tillbaka till palatset
Vi visste, att det var en stor ära, som vederfors oss genom denna inbjudning, och vi uppskattade den också. Vi voro ju de enda utomstående vid denna familjelunch. Minister Brändström förklarade, nästan lite stött, att han aldrig under sina många år i Ryssland haft denna förmån. Prinsessan Maria sade sedan helt naivt: "Jag förstår inte, varför kejsaren och kejsarinnan tycka så mycket om er?" ur Förgången glans av Cecilia af Klercker, sidorna 297-298.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

7241

Samtidigt förvärvat

Samling: Cecilia af Klercker, hovdam och statsfru

Tillkomsttid start

1909

Historik

Catrineborg Vadsbro Flen Södermanland Sverige

Förvärvsdatum

1951-11-22

Sakord

Fotografi

Specialbenämning

Alexandra av Ryssland

Material

Papper Glas Emalj Trä: Björk

Bredd (mm)

430

Höjd (mm)

485

Teknik

Fotografi Snidat Förgyllt

Tillverkning - Land

Ryssland

Tillverkning - Kommun

St Petersburg

Tillverkning - Socken

St Petersburg

Tillståndskategori 1

2: Stabilt tillstånd

Utställningshistorik

1996 - 2008 Basutställning: Gamla Residenset - Catrineborgsrummet

Källhänvisning

“SLM 7241 1 - Fotografi, kejsarinnan Alexandra av Ryssland, fotograferat år 1908,” Sörmlands museum, hämtad 2 december 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/293659.

Personrelationer