SLM 7944 - Klänning buren av Fru Maggie Täcklind född 1874

Titel

SLM 7944 - Klänning buren av Fru Maggie Täcklind född 1874

Anmärkning

Grön sidenklänning kantad med svandun och rikt besatt med spetsar, vilka är genomdragna med svart sammetsband. Tre delar bestående av kjol, liv med ärmar och liv utan ärmar.
Korsettliknande livet mer än höftlångt, över kjol, hårt inprovat, knäppt hela vägen fram med hakar och hyskor, nedskuret för lite turnyr, som är ytterligare uppbyggd med stor rosett av tyget i flera uppfransade öglor och med en liten blombukett instucken, garnerat med tyllrysch runt ringning. ärm och på midjesvängt framparti för att där dölja den långa knäppningen. Över ringnings och frampartis tyllrysch går smala uppfransade band av tyget i horisontella linjer, i ytterkant av ringnings och ärms tyllrysch är smala sammetsband intråcklade och knutna i stora öglor i snibb nedan för ringning bak och fram över ärmarna ligger en berthe av spetsbroderad tyll.
Kjol i två partier, ett främre rakt fallande, höftdraperat i tyll, prytt med två horisontellt lagda släta spetsbroderade tyllvolanger och avslutat nedtill med ett smalt veckat band av tyget, uppfransat, ovanpå en likaledes uppfransad plissévolang av tyget, ett bakre parti, som faller i kappa över fram partiets sidor och bak något utställt i mittsöm för turnyreffekt, dock inte släpande, kantat runt om med en uppfransad plissévolang av tyget. Både liv och kjol garnerade med vitt svandun för att ytterligare markera livs midjesvängda mittparti, turnyrkappa på kjol bak, de två horisontalt lagda spetsbroderade tyllvolangerna på kjol fram, liv fodrat med tunn vit bomull, stålfjädrar i ett par sömmar bak. Kjols nederkant framtill förstärkt med grönt bomullstyg, fästat högre upp under kjol en bit av den spetsbroderade tyll, som klänningen prytts med i berthe och kjolvolanger. Kjolens längd 90 cm och vidd 220 cm.
OBS! Turnyren saknas.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

7944

Tillkomsttid start

1890-tal

Historik

Alingsås Alingsås Sverige

Förvärvsdatum

1952

Sakord

Klänning

Material

Textil: Siden Textil: Bomull Textil: Siden

Signering / märkning

7944

Tillståndskategori 1

3: Åtgärdskrävande tillstånd

Källhänvisning

“SLM 7944 - Klänning buren av Fru Maggie Täcklind född 1874,” Sörmlands museum, hämtad 20 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/294409.