SLM 8602 – Toalettbord från Paris, gåva från Gustaf III till systern Sofia Albertina

Bild som illustrerar objekt c24-294935

Beskrivning: Poudreuse, Louis XVI. Praktmöbel för toilettbestyr. Exempel på långt driven intarsiateknik, inläggningar av många träslag, varav några färgade. Inredningen under skivan, med fack och lådor, är även dessa rikt dekorerade. Snäpplås.

Tillverkad 1765 av Antoine Foullet i Paris.

Motivet på toppen bär inskriptionen "P L BUIRETTE DE BELLOIE Le Siege de Calais Tragedie 1765". Det anspelar på teaterstycket Le Siège de Calais, ett patriotiskt stycke i fem akter på vers dedicerat till Kung Ludvig XV uppförd i Paris på Théâtre Francais 1765 skrivet av Pierre Laurent Buirette de Belloy (1727-1775). Historien är hämtad från händelser 1346-1347 då Calais var ockuperat av engelsmännen.

Har inköpts av Gustaf III i Paris och sen skänkt till systern Sofia Albertina vars brännstämpel finns i botten. Den förvärvades på sin tid av C.J. Bonde, Eriksberg och gick i arv till hans dotterdotter Cecilia af Klercker. Se vidare bilaga/pärm.

"En av museets största gynnare, kammarherre Göran af Klercker, har som gåva överlämnat samlingarnas numera förnämsta enskilda möbelpjäs, den poudreuse eller toilettbyrå, som redan i samband med den stora gåvan från Cathrineborg i Vadsbro deponerades i samlingarnas. Det förtjänar att påpekas, att endast få museer ha förkunnats förvalta ett sådant mästerstycke från Frankrike. Möbeln är signerad av ebenisten Foullet i Paris, utgör möjligen hans mästerstycke och har troligen importerats för det kungliga husets räkning. I varje fall är den försedd med Sofia Albertins ägomärke" /Ur Föreningen Södermanlands länsmuseums årsberättelse 1957.

För många år sedan besökte en gammal husfru på Catrineborg i Vadsbro socken de dåvarande stilhistoriska utställningarna i Gamla Residenset i Nyköping. På Catrineborg bodde Cecilia och Göran af Klercker.
Husfrun, namnet okänt, berättade då för museipersonalen att poudreusen samt de viktigaste gårdshandlingarna bars fram till ytterdörren vid åskväder. Om blixten slog ner i huset kunde man bära ut den och de viktiga handlingarna först.

Objektnummer: 8602

Tillkomstperiod: 1765

Historik - Land: Sverige

Förvärvsdatum: 1957

Specialbenämning: Poudreuse

Material: Trä, Pärlemor

Teknik: Intarsia

Tillverkning - Land: Frankrike

Tillverkning - Socken: Paris

Utställd/publicerad: 1996 - 2009 Basutställning: Gamla Residenset - Catrineborgsrummet

Personrelation

Givare: Göran af Klercker, Cathrineborg

Tidigare ägare: Carl Jedvard Bonde

Tidigare ägare: Cecilia af Klercker, Vadsbro

Tidigare ägare: Gustav III

Tidigare ägare: Sophia Albertina Vasa

Tillverkare: Antoine Foullet (Frankrike)

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM 8602 – Toalettbord från Paris, gåva från Gustaf III till systern Sofia Albertina", Sörmlands museums samlingar, hämtad 29 mars 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-294935/