SLM 9583 - Voltakors

Titel

SLM 9583 - Voltakors

Anmärkning

Voltakors av zink och filt.

Voltakors var mycket populära som alternativ medicin på 1800-talet. De bars i en kedja runt halsen och bestod ofta av zink och koppar samt en tygbit indränkt i ättika. Man trodde att elektriska strömmar ledde genom korset och att det kunde bota värk och sjukdomar.

Under 1800-talets senare hälft tillkom diverse ”elektriska” och magnetiska kurer och medel. Runt sekelskiftet 1900 växte ett stort intresse fram för alternativa behandlingar och kurer av olika slag, allt från hypnos och kostkurer till föremål knutna till magnetism och elektricitet. Dit hörde voltakorsen som skulle fästas eller hängas på bröstet. En mängd nya sjukdomar, såsom nervtrötthet, nostalgi, bleksot och hysteri ansågs ha uppkommit på grund av samhällsförändringarna under denna ”nervositetens tidsålder”. Se vidare bl a Eva Palmblad: ”Sanningens gränser”. Enligt Karin Johannisson finns ett tydligt mönster i att alternativmedicin växer sig extra stark i perioder av medicinsk expansion och allmän samhällsförändring. Då, och som är fallet nu, vid den högteknologiska medicinens genombrott. (GA)

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

9583

Tillkomsttid start

1880

Tillkomsttid slut

1920

Sakord

Voltakors

Diameter (mm)

45

Källhänvisning

“SLM 9583 - Voltakors,” Sörmlands museum, hämtad 23 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/295942.