SLM 10761 - Resväska innehållande toalettsaker mm från 1900-talets början

Titel

SLM 10761 - Resväska innehållande toalettsaker mm från 1900-talets början

Anmärkning

Resväska, möjligen av krokodil, med mässingslås och beslag. Har ett textilt yttre skydd av textil med läderkant. Resväskan innehåller allt man kan tänkas behöva under en resa. Många märkta med initialerna SS, vilket även står på tygfodralet. kan möjligen har tillhört givaren Rut Kjellberg f. Sachs mor Sigrid Sachs född Fränkel (1880-1929).

Fyra burkar och sju flaskor av glas med silverlock. en silverdosa. Sju olika necessärer med bland annat plats för syattiraljer och nåldyna, två för medicin i små glaskflaskor med tillhörande hornskedar, två tomma askar med inredning av sammet, necessär med tandborste. Necessär med föremål för nagelvård och spegel.
Dosor och diverse föremål av ben, möjligen elfenben och med silverlock. Tre borstar av olika typ, kängknäppare, skohorn och handskspännare (användes vid tvätt).

Dessutom en hopfällbar locktång i fodral med tillhörande meta-brännare - ett ställ i vitmetall som användes med metatabletter, en typ av bränsle för att värma locktången. Metatabletter bestod av metacetaldehyd och brann med liten låga.
Silverlocken är märkta med delvis olika stämplar, bland annat halvmåne och krona vilket kan vara av tyskt ursprung. Dessutom finns siffran 925 för silverhalten, ett stort C, PW och ett hjortliknande djur.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

10761

Samtidigt förvärvat

Samling: Carl Kjellberg och Rut f. Sachs, möbler och textilier i jugendstil

Historik

Sverige

Sakord

Resväska

Specialbenämning

Med en mängd toalettsaker mm

Material

Läder Textil Metall: Silver Ben

Signering / märkning

S.S

Källhänvisning

“SLM 10761 - Resväska innehållande toalettsaker mm från 1900-talets början,” Sörmlands museum, hämtad 24 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/297507.