SLM 10778 7 - Träleksak, gumse tillverkad vid Nyköpings Leksaksfabrik.

Titel

SLM 10778 7 - Träleksak, gumse tillverkad vid Nyköpings Leksaksfabrik.

Anmärkning

Gumse, skuren i ett trästycke. Troligen aldrig monterad på hjul. Enligt en tryckt etikett på en leksaksko (SLM10778-1),anges att djuren är tillverkade av en enda sammanhängande björkbit "och därigenom mycket starkare än alla andra i marknaden förekommande". Väl bibehållen och väl formad.

Gåva av Sture L:son Lestner, Klädeshandlare, Nyköping och Bernt Lestner, 1:st byråsekretare, Roslags Näsby

"Berglinds leksaksfabrik var belägen nedanför Storhusfallet, sedemera Einars mekaniska verkstad. Leksaksdjuren som såldes över hela landet, var mycket hållbara eftersom de skars i ett stycke. En gammal Nyköpingsdam berättade att hon efter skolans slut på eftermiddagarna fick hjälpa till i fabriken och som ersättning kunde få något djur av fabrikör Berglind. De djur som museet disponerar skänktes av Sture Lestner och de har varit i flitig användning av både honom som liten och hans två pojkar, och har inte skadats, trots omild behandling." / Nedtecknat av Pelle Nilsson i samband med utställningen "Den tar jag" 2002.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

10778

Samtidigt förvärvat

Samling: Leksaksfabrikör Otto Berglind, Nyköping

Tillkomsttid start

1910-tal

Historik

Sverige

Förvärvsdatum

1962-12-08

Sakord

Bagge

Specialbenämning

Gumse

Material

Trä: Björk

Längd (mm)

175

Höjd (mm)

155

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Kommun

Nyköping

Tillverkning - Ort

Nyköping

Källhänvisning

“SLM 10778 7 - Träleksak, gumse tillverkad vid Nyköpings Leksaksfabrik.,” Sörmlands museum, hämtad 25 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/297563.