SLM 11924 1-2 - Tysk cittra med fodral. Harpeleik-Zither

Titel

SLM 11924 1-2 - Tysk cittra med fodral. Harpeleik-Zither

Anmärkning

Tysk cittra av trä med omkopplare för dur och moll, svartmålad med målade motiv. 63 strängar av metall som är grupperade i 7 grupper. Märkt Harpeleik-Zither. Fodrallåda av trä.. inuti klätt med ljusblå flannel.

Durackordet har stor ters och mollackordet liten ters. Strängarna vilar på en vridbar metalltråd. Då spaken är i uppfällt läge sjunker terssträngarna ned i skåror och tonhöjden sänks. Det fungerar sällan bra, tonen blir inte riktigt ren…

Ackordcittran är faktiskt ett svenskt instrument. Det uppfanns 1896 av Adolf Larsson i Sandudden, Finspång som året därpå fick patent på instrumentet. Tyska instrumenttillverkare tog efter och gjorde patentintrång, men med bistånd av advokaten – sedermera statsministern Karl Staaf – uppnåddes förlikning och Adolf Larsson fick en större ersättning som räckte till att bygga cittrafabriken i Sandudden. Adolf Larsson tillverkade cittror i många storlekar och modeller, bl.a. en ackordcittra med melodisträngar över en greppbräda – en moderniserad form av hummeln! Cittran fick sin plats i hemmen och i många små kapell, inte minst inom frikyrkorörelsen.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

11924

Historik

Annebergsgatan 6 Nyköping Nyköping Södermanland Sverige

Sakord

Cittra

Material

Trä Metall

Signering / märkning

HARPOLEIK ZITTER

Tillverkning - Land

Sverige

Källhänvisning

“SLM 11924 1-2 - Tysk cittra med fodral. Harpeleik-Zither,” Sörmlands museum, hämtad 8 december 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/299511.