SLM 34094 - Folkdräkt, Österåkers högtidsdräkt

Titel

SLM 34094 - Folkdräkt, Österåkers högtidsdräkt

Anmärkning

Österåkers högtidsdräkt bestående av: röd livkjol, grönt ylleförkläde med broderi nertill, överdel av vitt linne, Bälte av rött skinn med broderier, röd huvudbonad klädd med sidenband och ett huckle av vitt tyll. Gröna långa yllestrumpor och två rektangulära broscher med infattade kulörta stenar av glas.
"Dräkten har tillhört Signe Collin, som bodde i Gamla Enskede, Stockholm. Signe var kollega med min mormor Karin Lundberg (1877 - 1959), båda var folkskollärare i Stockholm på Södermalm och vänner sedan ungdomsåren. De var inspirerade av den svenska nationalkänslan i början av 1900-talet och aktiva i kvinnofrågor. Signe var när jag träffade henne i slutet av 1940 - talet en gammal kvinna, vänlig och mild, jag minns henne med tacksamhet.
Mormor fick dräkten av Signe, då jag skulle konfirmeras i Djura, Dalarna sommaren 1952. En ny blus syddes upp i Stockholm och hattens stärkta dok blev nytt. Jag fick dräkten av mormor och jag var så fin i dräkten vid midsommardanserna hela sommaren. Dräkten har varit i min ägo sedan dess. Den större broschen har jag använt, den mindre, äldre broschen fick följa med som gåva från Signe, jag har dock inte restaurerat den. Senare har jag använt dräkten upp i 25-årsåldern eller till c:a 1964, vid sommarfester och i privata sammanhang, där det funnits intresse för textilt arbete.
Den anknytning jag själv har till Sörmland är via min farmor Anna Eriksson (1870 - 1959). Hennes far Back Olof Eriksson (1836- 1913) flyttade med sin hustru Grop Kersti Eriksson (1840 - 1890) från från Malung till Tystberga. De bodde först i Stora Sättra, ett vackert beläget jordbruk och senase till Eriksdal där han startade ett mejeri och ordnade med handalsbod och övernattningsmöjligheter för bönderna som kom till Tystberga. Farmor var nummer tre av sju syskon, hon gick i skola i den nuvarande hembyggdsgården i Tystberga. Farmor gifte sig med min farfar Anders Tjellström (1864 - 1946). Farmor utbildade sig till barnmorska och farfar, som var snickare gick utbildning i tropisk medicin i London, båda for ut som missionärer till Kina 1894, inom Svenska Missionsförbundet, återkom till Sverige 1927 och bodde i Norrköping.
Min släkt i Nyköping är Anders och Astrid Andersson, Anders härstammar från ett syskon till min farmorsfar Back-Olof Eriksson".
/Sylvia Westermark

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

34094

Tillkomsttid start

1910-tal

Historik

Sverige

Förvärvsdatum

2009-09-25

Sakord

Folkdräkt

Specialbenämning

Österåker

Material

Textil: Ylle Textil: Linne

Modell / fabrikat / typ

Österåkers högtid

Tillverkning - Land

Sverige

Källhänvisning

“SLM 34094 - Folkdräkt, Österåkers högtidsdräkt,” Sörmlands museum, hämtad 15 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/301512.