SLM 36115 - Skridskor, "ishockeyrör", en gåva till 14-åriga Olle i Nyköping år 1948

Titel

SLM 36115 - Skridskor, "ishockeyrör", en gåva till 14-åriga Olle i Nyköping år 1948

Anmärkning

Vristhöga hockeyrör av mörkbrunt läder, tåhättan rödbrun liksom delar av plösen fram. Storlek 43. Rundslipade skenor, med firmanamnet i relief: "ÖSM EXTRA". Skenskydd av gummi märkta TRETORN 2. Ursprungligen textilremmar, senare utbytta mot läderremmar.

Givaren berättar om hockeyrören:
"Jag fick dessa skridskor – ett par hockeyrör - i julklapp. Året var 1948 och den julen var jag nyligen fyllda 14 år. Det var spännande att prova dem första gången. Det kändes litet ovant. Skenorna var annorlunda mot de gamla, begagnade bandyrören. Kortare och rundare .Det var viktigt när man skulle vända snabbt på stället efter en stoppsladd och få upp farten igen.

På Skavsta hade F11:s idrottsförening sett till att bygga en hockeyrink och spolat fram bra is. Vi var ett gäng grabbar som fick använda planen på söndagsmorgnarna då ingen annan orkat upp. Alla som hade hockeyrör fick vara med – självklart!

För mig blev det inte så många matcher – jag hade glasögon från tidiga år och de utgjorde ett hinder för tuff framfart. De immade igen i stridens hetta och jag var alltför rädd att gå i närkamp då klubborna var i luften. Akta glasögonen!!

Jag fick därför använda dessa hockeyrör till något stillsammare övningar som att ha dem på då det var ”prommis” på Folkungavallen. Där åkte man ”promenadåkning” - paråkning till grammofonmusik - med någon tjej som man spanat in. Det var mycket populärt och många par på banan. Att dessa rundslipade skridskor utgjorde ett handikapp vid långsam åkning fick man lov att överse med och kämpa vidare.

Sista gången jag använde dessa skridskor var väl i slutet på 1990-talet då jag stapplade fram på isen ivrig att lära mina barnbarn att åka skridskor. Jag ville ju föregå med gott exempel! Jag fick vansinnigt ont i fötterna. De kändes i det närmaste helt förfrusna – jag glömmer det aldrig". Olle Hallberg 2012-01-10.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

36115

Tillkomsttid start

1948

Förvärvsdatum

2012-01-10

Sakord

Skridsko

Specialbenämning

Hockeyrör

Material

Läder Metall Gummi

Längd (mm)

350

Höjd (mm)

210

Utställningshistorik

2018-11-24 - Pågående, Utställning: Historiska ögonblick - Nya huset

Källhänvisning

“SLM 36115 - Skridskor, "ishockeyrör", en gåva till 14-åriga Olle i Nyköping år 1948,” Sörmlands museum, hämtad 24 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/301736.