SLM 21419 - Rånjärn med runda plattor och långa handtag, från Bergshammar i Fogdö socken

Titel

SLM 21419 - Rånjärn med runda plattor och långa handtag, från Bergshammar i Fogdö socken

Anmärkning

Gorånjärn med runda plattor av gjutjärn och smidda långa handtag, vilka kan hållas ihop med en för rånjärn ovanlig lösning. En halvcirkelformad järndosa på ena handtaget har hål för järnkrok på det andra. Plattorna är dekorerade med rutmönster i en cirkel och en linsform. Samma motiv går igen på flera rånjärn, se även SLM 1944 och 4088. Sannolikt 1800-tal.

Järnet är en gåva av löjtnanten och friherren Gabriel Sack (1902-1973) på Bergshammar i Fogdö socken år 1938. .

Rån och våfflor hör till helgers och högtiders firande. Äldre redskap, med runda eller fyrkantiga plattor och långa skaft användes över glöd, öppen eld eller ibland i bakugnen.

Våffeljärnen har djupare plåtar, ofta i gjutna geometriskt mönster, och var avsedda för lite lösare smet. Rånjärn, tunnrånsjärn – eller gorån, är ofta runda och har plana plattor med ristade mönster och degen var fastare och kavlades ut innan de gräddades. De senare har mestadels vackra mönster med blommor, djur, eller kungamonogram. Ett järn i samlingen på Sörmlands museum har kyrklig anknytning med motiv av ett offerlamm med kors och brinnande hjärta (SLM964). Kanske har detta kommit från någon prästgård eller liknande, speciella oblatjärn har oftast flera små fördjupningar för mindre nattvardsbröd.

Smeten eller degen varierar, tidigare användes oftast kornmjöl eller ärtmjöl innan vetemjölet blev det vanliga. Ibland förekom ägg.

Gorån tillverkades vid festligare tillfällen, då man hade "gott råd" att vara lite extravagant. De finns omtalade sedan 1600-talet. Merparten kommer från 17-1800-talet, de äldsta har kulformade handtagsslut, senare tillkommer de låsbara järnen vars handtag hölls ihop med hjälp av en järnögla.

När järnspisen kom i bruk under 1800-talets mitt och senare del ersattes de tidigare våffeljärnen av järn med kort eller handtag eller ögla. De passade in i spisens runda hål.
Litteraturtips: ”Rån och våfflor” av Ann-Sofi Schotte-Lindsten i Gastronomisk kalender 1964

Ur tidigare acc.katalog:
Våffeljärn. Skänkta av löjtnant friherre Gabriel Sack på Bergshammar 1938.
(Det rör våffeljärnen SLM 21417, 21418, 21419 och 21420).

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

21419

Samtidigt förvärvat

Samling: Strängnässamlingen

Historik

Bergshammar Fogdö Strängnäs Södermanland Sverige

Förvärvsdatum

1938

Sakord

Rånjärn

Källhänvisning

“SLM 21419 - Rånjärn med runda plattor och långa handtag, från Bergshammar i Fogdö socken,” Sörmlands museum, hämtad 26 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/302216.