SLM 24630 12 - Modell av hyvelbänkar från firman "Patentbänken" i Vrena

Titel

SLM 24630 12 - Modell av hyvelbänkar från firman "Patentbänken" i Vrena

Anmärkning

Modell av kombinationsbänk, hyvel och snickarbänk bestående av åtta bänkar sammansatt till en enhet. I mitten en avlång låda, på båda sidor om detsamma två snickarhyvelbänkar monterade med kortändarna mot lådans långsida. Vid varje kortände av lådan, en mot långsidan av detsamma monterad snickarhyvelbänk. Varje bänk har tre skruv- och slutstycke. Under kombinationsbänkens hela längd en på högkant bärande mittenslå. Varje bänkände är försedd med ett ben, detta står i förbindelse med mittenslåar under bänken genom en under varje "bänk" parallell slå vilken är fastskruvad i benet med skruv av metall och motsatta änden vid mittenslåar med en träkil. Under bänken, på kortsida en diagonal och en horisontell slå (även dessa placerade på högkant). Varje långsida av bänkarna är försedda med små fyrkantiga hål.

Till samtliga modeller (SLM 24630: 1-15) med följer en mindre pärm (obunden) innehållande 48 st broschyrer med bild och text över Verkstaden Patentbänken Vrena olika produkter. På varje broschyrs baksida finns olika (tidigare) kundens erkännande om produkterna i fråga.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

24630

Samtidigt förvärvat

Samling: Fabrikör Flodkvist och hans skolmöbler

Historik

Vrena Vrena Nyköping Södermanland Sverige

Förvärvsdatum

1977

Sakord

Hyvelbänk

Specialbenämning

Kombinationsbänk, Modell

Material

Trä Metall

Längd (mm)

670

Bredd (mm)

425

Höjd (mm)

193

Signering / märkning

WERKSTADEN, PATENTBÄNKEN, WRENA

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanland

Tillverkning - Kommun

Nyköping

Tillverkning - Socken

Vrena

Tillverkning - Ort

Vrena

Utställningshistorik

2006-11-25 - 2007-01-28 Utställning: Modeller, stora saker i litet format

Källhänvisning

“SLM 24630 12 - Modell av hyvelbänkar från firman "Patentbänken" i Vrena,” Sörmlands museum, hämtad 28 september 2020, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/305683.