SLM 25215 - Stormlykta av järn och glas, har tillhört Alrik Söderlund, Krampö i Bälinge

Titel

SLM 25215 - Stormlykta av järn och glas, har tillhört Alrik Söderlund, Krampö i Bälinge

Anmärkning

Fabrikstillverkad stormlykta. Handlykta. Rund botten av metall. Vidgad vid botten, sedan avsmalnande, rak kant, välvt bröst. Från detsamma utgår två stycken vertikala armar, vilka möts på var sida om övre delen av lyktan, dessa har utseende liknande en upp och nervänd skål med brätte. Avlånga och runda lufthål, justeringskruv för låga. Överst en lockliknande platta (välvd) försedd med ögla av metall (dragögla).Mellan de tidigare nämnda vertikala armarna sitter lyktglaset, skyddat av metalltråd i kryss. Extra skydd i form av tre stycken ringar av metall på vertikala skenor monterade på armarna. Llyktan har med all säkerhet varit placerad på en speciell ställning eller dylikt. Glaset päronformat på detsamma och på påfyllningshålets skruvlock ett varumärke i form av en öppen hand med eldslågor. På lyktan text: "Feurhand. Made in Germany No 252. Lyktglaset med skydd (=inre) går att höja när lyktan skall tändas genom den på högra sidan fjädrande fingergreppet. Se bilaga, pärm.

Har tidigare tidigare tillhört givarens farbror Otto Söderlund 1867-1963. Han var född på, och brukade Krampö från 1911. Dessförinnan var han några år på Hartsö.

Fenixlyktan ingår i de, av mästerlotsen Karl-Gustav Sundström, Oxlösund insamlade föremålen.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

25215

Samtidigt förvärvat

Samling: Skärgårdssamlingen

Tillkomsttid slut

före 1963

Historik

Krampö Bälinge Nyköping Södermanland Sverige

Förvärvsdatum

1982

Sakord

Lykta

Specialbenämning

Fenixlykta

Material

Metall Glas

Höjd (mm)

410

Diameter (mm)

130

Signering / märkning

FEUERHAND MADE IN GERMANY

Tillverkning - Land

Tyskland

Utställningshistorik

2000-05-19 -2008-10-06 Basutställning: Båthuset

Källhänvisning

“SLM 25215 - Stormlykta av järn och glas, har tillhört Alrik Söderlund, Krampö i Bälinge,” Sörmlands museum, hämtad 19 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/306294.