SLM 25415 – Karbidlampa av mässing, från Hasselö Skans, Svärta socken

Bild som illustrerar objekt c24-306494

Beskrivning: Karbidlampa. Rund bottenplatta. Cylinderformad tvådelad behållare. Nedre delen av behållaren har något utsvängd kant vid basen. Övre delen av behållaren har välvt bröst och är försedd med ett påfyllndadshål med skruvlock, för vatten, samt en nyckelliknande justeringsanordning, mittemot. Över denna behållare är en bygelformad låsanordning placerad. Fästena för bygeln är monterade på den nedre behållaren med 3 nitar vardera. I bygelns mitt och mittpå den övre behållaren är en brännare vertikalt placerad. På densamma är närmast bygeln en skruv, formad som en cirkelrund platta med räfflad kant, placerad samt även en skålformad platta med tre skruvhål med skruvar, varav en saknas. Bottenplatta är märkt dels med en rund stämpelliknande platta enligt följande: Tre kronor, och under dessa TYR 41 och under det G v F. Dels med inreg varumärke: "Skultuna 1611" i nedsänkt relief, vit.

Har tillhört fiskaren Evald Sundström (1897-1973) på Hasselö Skans, även kallat Skansen, i Svärta socken. Han kom dit som nyfödd och levde där till sin bortgång.

Karbidlampan ingår i de av mästerlotsen Karl-Gustav Sundström, Oxelösund, insamlade föremålen.

Objektnummer: 25415

Historik - Ort: Skansen - tidigare Hasselö skans (Sättholmen)

Historik - Socken: Svärta

Historik - Kommun: Nyköping

Historik - Län: Södermanland

Historik - Landskap: Södermanland

Historik - Land: Sverige

Förvärvsdatum: 1982

Längd (mm): 320

Diameter (mm): 115

Signering / märkning: SKULTUNA 1611

Tillverkning - Land: Sverige

Tillverkning - Kommun: Västerås

Tillverkning - Socken: Skultuna

Personrelation

Givare: Evald Sundström

Brukare: Evald Sundström

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM 25415 – Karbidlampa av mässing, från Hasselö Skans, Svärta socken", Sörmlands museums samlingar, hämtad 18 april 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-306494/