SLM 25415 - Karbidlampa av mässing, från Hasselö Skans, Svärta socken

Titel

SLM 25415 - Karbidlampa av mässing, från Hasselö Skans, Svärta socken

Anmärkning

Karbidlampa. Rund bottenplatta. Cylinderformad tvådelad behållare. Nedre delen av behållaren har något utsvängd kant vid basen. Övre delen av behållaren har välvt bröst och är försedd med ett påfyllndadshål med skruvlock, för vatten, samt en nyckelliknande justeringsanordning, mittemot. Över denna behållare är en bygelformad låsanordning placerad. Fästena för bygeln är monterade på den nedre behållaren med 3 nitar vardera. I bygelns mitt och mittpå den övre behållaren är en brännare vertikalt placerad. På densamma är närmast bygeln en skruv, formad som en cirkelrund platta med räfflad kant, placerad samt även en skålformad platta med tre skruvhål med skruvar, varav en saknas. Bottenplatta är märkt dels med en rund stämpelliknande platta enligt följande: Tre kronor, och under dessa TYR 41 och under det G v F. Dels med inreg varumärke: "Skultuna 1611" i nedsänkt relief, vit.

Har tillhört fiskaren Evald Sundström (1897-1973) på Hasselö Skans, även kallat Skansen, i Svärta socken. Han kom dit som nyfödd och levde där till sin bortgång.

Karbidlampan ingår i de av mästerlotsen Karl-Gustav Sundström, Oxelösund, insamlade föremålen.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

25415

Samtidigt förvärvat

Samling: Skärgårdssamlingen

Historik

Skansen - tidigare Hasselö skans (Sättholmen) Svärta Nyköping Södermanland Sverige

Förvärvsdatum

1982

Sakord

Karbidlampa

Längd (mm)

320

Diameter (mm)

115

Signering / märkning

SKULTUNA 1611

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Kommun

Västerås

Tillverkning - Socken

Skultuna

Källhänvisning

“SLM 25415 - Karbidlampa av mässing, från Hasselö Skans, Svärta socken,” Sörmlands museum, hämtad 26 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/306494.