SLM 25450 - Skärgårdshemman, modell tillverkad av Evert Olsson 1970-71

Titel

SLM 25450 - Skärgårdshemman, modell tillverkad av Evert Olsson 1970-71

Anmärkning

Fd Handlande Evert Olsson 1901. Skärgårdshemman i miniatyr tillverkat vintern 1970-71.
(Tre modeller i museets samlingar är tillverkade av Evert Olsson, SLM 11067, 25544 samt denna. Samtliga med skärgårdsmotiv. Kan det möjligen röra sig om Gustav Evert Olsson född 1901-02-03? Återstår att utreda).
Skärgårdshemmanet är beläget mycket nära stranden och omfattar 6 stycken rödmålade byggnader = två bostadshus (ett större och ett mindre), ladugård - stall - loge det sistnämnda i gemensam länga. Ett båthus och en sjöbod kombinerat med enklare båthus. Dessutom en liten utetoalett = så kallat dass. Fem av husen byggda i samma teknik (liggande timmer) med knutkedjade gavelhörn. Från den steniga stranden leder en rak "sandgång" upp till det större bostadshuset. Detta har 2 våningar, e v t vindsutrymme. Sadeltak med en skorsten. på framsidan på taket en utbyggnad, även denna med sadeltak och försedd med ett fönster på nocken en liten vitmålad flaggstång. På husets framsida 2 stycken fönster och på gavlarna 2, ett på (evt vindsutrymmet) eller lägenhet och ett på nedre planet. Framför den svarta dörren 2 stycken trappsteg. Taket belagt med gråvit mossa. Kanten av taket är vitmålat, likaså kring fönster och dörr. Husgrunden grå och röd. Bostadshuset höjd 16,5 cm utan skorsten., längd 245 cm och bredd 20 cm.

LADUGÅRD - STALL - LOGE

Till vänster om ovan beskrivna huset ligger ladugård - stall - loge i gemensam länga. Sadeltak med två skorstensliknande ventilationstrummor placerade på taknocken. På framsidan av byggnanden 2 stycken dörrar, olika breda, till vänster om den smala dörren 1 st fönster. Båda gavlarna försedda med var sitt fönster. Framför, och vid ena finns 4 stycken brunvita kor och en tjur. I den andra delen av rastgården 2 stycken grisar, en stor och en liten. Den sistnämnda delen är inhängnad i sluttningen av en kulle vars andra sida gränsar ner mot vattnet. (Uthustaket) ladugård - stall - loge-tak belagt med gråvit mossa. Vitmålad takkant, fönster och dörrkarmar. Längd 29,5 cm. Bredd 21 cm. Höjd 15,5 cm. (utan ventilationstrumma).

TOALETTEN

Mellan inhängnaden och det större bostadshuset står en liten utetoalett = så kallat dass. Pulpettak med gråvit mossa. Svart dörr med rött hjärta. Vita knutar och dörrkarm. Dasset ej av timmer (släta väggar). Höjd 7,7 cm, bredd 7 cm och längd 75 cm.

DET MINDRE BOSTADSHUSET = STUGA - EN VÅN

Till höger om det större bostadshuset, ett i vinkel placerat mindre sådant. Sadeltak med en skorsten. Mossa på taket. På framsidan en svart dörr och till vänster om detsamma ett fönster. Framför dörren tre trappsteg. Baksidans fönster större. På gavlarna ett fönster. Dörrkarm och fönsterbågar vitmålade. Höjd 14,5 cm, bredd 16 cm och längd 17,5 cm.

MINDRE UTHUS

Nästa hus = uthus har pulpettak, belagt med gråvit mossa. Mitt på taket en skorsten. På framsidan en svart dörr. 2 stycken fönster, ett på varje gavel. Dörrkarm och fönsterbågar vitmålade. Framför uthuset en "gräsmatta". Höjd 7 cm, bredd 13 cm och längd 11,5 cm.

SJÖBOD + BÅTAR

Jämsides med det mindre uthuset ligger en sjöbod, även denna med pulpettak och belagt med gråvit mossa. Tre fönster med vitmålade fönsterbågar. På baksidan av sjöboden (ut över vattnet) ett från väggen snett (diagonalt) båtskydd = tak. Under detsamma ligger en segelbåt. I båten ligger seglet lindat om den nedmonterade masten, samt en rorkult. Båten målad i färgerna rött, svart och grönt. Segelbåten ligger förtöjd (med långt tåg) vid en från land (sandstranden) till båthuset långsmal brygga med landgång. Vid samma brygga ligger även 2 stycken ekor förtöjda. I båda ekorna 2 stycken åror. En av ekorna är målad rödbrun och grå. Den andra blågrå, rödbrun och grå. Sjöbodens höjd 12,5 cm, längd 17 cm och bredd 11,5 cm. På stranden intill bryggan står en man (troligen fiskare) och hänger upp fisknät till torkning(?) Han är klädd i grå byxor, svarta stövlar. Vit och brunrandig tröja och grå skärmmössa. OBS! Det gröna gräset varpå samtliga djur befinner sig bl a består, av restfärgad heltäckningsmatta vilken målats grön. Mellan varje byggnad ett staket av slanor =ribbor. Skärgårdshemmanet monterat på träfiberplatta. Storlek 80 x 65 cm. På gräsmattan vid bostadshuset (vänster sida) går två hästar och betar. En större och en mindre.

Skärgårdshemmanet ingår i de av Carl-Eric Hedin, Kärrboda, Bergshammar, insamlade föremålen.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

25450

Samtidigt förvärvat

Samling: Skärgårdssamlingen

Tillkomsttid start

1970

Tillkomsttid slut

1971

Historik

Oxelösund?

Förvärvsdatum

1982

Sakord

Skärgårdshemman

Specialbenämning

Modell

Material

Trä Bergart

Längd (mm)

650

Bredd (mm)

800

Teknik

Målat

Källhänvisning

“SLM 25450 - Skärgårdshemman, modell tillverkad av Evert Olsson 1970-71,” Sörmlands museum, hämtad 20 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/306529.