SLM 25737 - Linneskåp med hyllor, från Eskilstuna

Titel

SLM 25737 - Linneskåp med hyllor, från Eskilstuna

Anmärkning

Brunt, fyrkantigt linneskåp. Skåpet har två dörrar med nyckelbeslag och nyckel av metall. Det har fyra raka, fyrkantiga ben som är avsmalnande nedåt. I mitten på skåpet finns en hel mellanvägg och på båda sidor om denna finns tre flyttbara (höj- och sänkbara) hyllor. Längst ner finns två utdragbara lådor. Lådorna är i mörkare träslag (eller behandling) än skåpet i övrigt. Dekor finns i form av, nästintill, s-formad figur. Mitt på lådan finns en rund knapp av trä (=draghandtag). I båda lådorna och på hyllorna ligger hyllpapper i olika mönster.

Roger skriver:
"En av dessa 40-tals möbler var linneskåpet, med lådor för dukar längst ner och två stora dörrar. Här var alla vitvaror oa rena och för att höja välbefinnandet om man öppnade låg alltid en lavendelpåse eller några tvålar och doftade på hyllorna. Det var en majestätisk syn att öppna båda dörrarna och se travarna med handdukar - linne och frotté -, näsdukar, överkast, grytlappar, borddukar, lakansändar m.m.. Trots att hyllorna var lena i sig själv fick de alltid papper till skydd och detta slets så småningom ut av hanteringen, vilket säger lite om omsättningen i skåpet."

Linneskåpet hör ihop med SLM 25.736 (Bord) och SLM 25.738.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

25737

Samtidigt förvärvat

Samling: Arbetarfamiljen Alderstrand i Eskilstuna

Tillkomsttid start

1940-tal

Historik

Eskilstuna Eskilstuna Eskilstuna Sverige

Förvärvsdatum

1983

Sakord

Skåp

Specialbenämning

Linneskåp

Material

Trä: Björk

Längd (mm)

1255

Bredd (mm)

465

Höjd (mm)

1285

Källhänvisning

“SLM 25737 - Linneskåp med hyllor, från Eskilstuna,” Sörmlands museum, hämtad 23 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/306831.

Personrelationer