SLM 14090 - Vespa, "Popolino Primavera" från 1960-talet

Titel

SLM 14090 - Vespa, "Popolino Primavera" från 1960-talet

Anmärkning

Röd vespa "Poplino Primavera" med svart konstlädersadel. Detaljer av rostfritt stål, handtag av grå plast. Sprickor i framljusets glas. Kontrollbesiktningsmärke 1976.
Formen är en typisk representant för fordonsdesign på 1900-talets mitt. Den första vespan konstruerades 1946 av en italiensk tidigare helikopterkonstruktör vid namn Corradino D´Ascanio. Vespan som fordon användes mycket i efterkrigstidens Europa. Vespa betyder geting och hänsyftar på formen.
Diverse arkivhandlingar föreligger, registreringsbevis från 1968 och framåt, instruktionsböcker mm.

Den förste ägaren skriver:
"Jag köpte den begagnad (men "nästan ny") av storasystern till en kamrat till mig. Det var en familj från Stockholmstrakten, sommarboende i Tylösand.
Sedermera blev den stående i garaget hemma hos mina föräldrar, som då bodde i Lövsund utanför Nyköping (vägen mot Nävekvarn, till höger strax efter gamla lanthandeln på en väg som går parallellt med gamla E4).
Jag hade tänkt behålla den men hade ingen möjlighet att förvara den själv. Efter några år tröttnade mamma på att den var ivägen och hon sålde den till någon som visat intresse för den. Det borde stämma med slutet av 1970-talet ( men den hade alltså fysiskt befunnit sig där i flera år redan).
Har nu äntligen fått till scanning a fotona. (se bilagor)
Det blir tyvärr inte bättre med en gammal Instamatic.
Egentligen hade jag nog tänkt mig en motorcykel, t.ex. Zundapp KS100, som var populära på den tiden.
Men jag behövde något att åka på, så när tillfället kom passade det bra med Vespan. Jag tittade faktiskt på ett flertal andra begagnade vespor, men denna tyckes vara Best Buy, och jag var nöjd (förutom med den lilla tanken för att komma under 75 kg) så länge jag körde den. Vad jag minns så var säljaren släkt med upptäcksresande Sven Hedin." Göran Fagrell

Näst siste ägaren berättar:
Britt och Hans Karlsson kom till Sörmlands museum 2007-04-02 angående Vespan som de ägt på 1980-talet. De berättar:
”Det var jag som ville köpa den, jag var nog lite halvtokig maskinellt. Det var lite intressant. Vi bodde i Svalsta och jag arbetade på kommunen i Oxelösund. Jag tänkte jag skulle använda den, speciellt på somrarna. Men det blev egentligen bara en sommar, det var så otäckt på E4´an när långtradarna åkte förbi. Det var ett riktigt vindfång, och inte kunde man ju sakta ner heller”…
Det var helt och hållet hans idé att köpa Vespan, det var sannolikt på Nordström och Zenk, den köptes i början av 1980-talet. ”Jag tyckte det skulle vara kul att ha” Egentligen har hans inte använt den särskilt mycket, ”Så där himla bra att förflytta sig med var den ju inte”. När de sedan flyttade in till stan 1986 och hans arbetade i Nyköping så togs vespan ut till sommarstugan på Helgö. Där användes den till att hämta tidningen ”man körde upptill vägen med den”. Och att skjutsa barn eller snarare barnbarn. Under en tid var den delvis avställd. ”Det kunde jag väl aldrig tro att museet var intresserad av vespan..”
Hans Karlsson var ägare före Anders Hanssen som köpte den 2006 och sålde den 2007 till museet.


Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

14090

Tillkomsttid start

1968

Förvärvsdatum

2007

Sakord

Vespa

Specialbenämning

Popolino Primavera

Material

Metall Gummi

Längd (mm)

1650

Bredd (mm)

650

Höjd (mm)

102

Modell / fabrikat / typ

Popoli Primavera

Utställningshistorik

Sörmländska minnen, SLM. 2019-2020

Källhänvisning

“SLM 14090 - Vespa, "Popolino Primavera" från 1960-talet,” Sörmlands museum, hämtad 27 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/309707.