SLM 33434 – Skidglasögon med celluloidplattor från 1958

Bild som illustrerar objekt c24-309712

Beskrivning: Hoppfällbara skidsglasögon bestående av bruntonade celluloidplattor hopsatta med sammetsliknande textilband i brunt. Brun reglerbar resår fästes bak huvudet. Celluloidplattorna vid sidorna försedda med hål för att hindra imbildning.

Glasögonen inköpta av givaren inför en skidresa till norska fjällen 1958.

"De inköptes 1958 inför en skidresa i de norska fjällen arrangerad av Östra församlingshemmet (Allhelgona) i Nyköping. Ledare var diakon Sixten Kjell, herr Eriksson och ungdomsledare var Kjell Wiklund. Kjell Wiklund blev senare präst, bl a kyrkoherde i Oxelösund och stiftsprost i Strängnäs Stift.
Jag var inte aktiv i ungdomsgruppen i Östra församlingshemmet, men vi var flera som tyckte det var trevligt att få åka till Norge på skidresa. Resan förtogs med tåg hela vägen, möjligen någon annan transport den allra sista vägen till pensionatet, som hette Kaslegard Fjellgard. Det var billigt, tryggt och accepterat av föräldrar. Själv bodde jag på väster (St. Nicolai församling, som den västra församlingen heter).
Jag gick i Flickskolan (nuvarande Folkhögskolan) på östra sidan av sta´n och var bl a med i dess kör under ledning av musikdirektör Jan Forsmark. Kören sjöng i Allhelgonakyrkan vid alla kyrkohögtider. Östra församlingshemmet och Allhelgona kyrkan var jag väl förtrogen med.
Inför skidresa inköptes diverse nödvändiga saker, bl a ett par förskräckliga skidglas-ögon för skydd mot solen. Innan avresan var vi ute och promenerade raskt i grupp i våra pjäxor, så vi inte skulle drabbas av skavsår på fjället.
På den tiden hette jag Christina Källman och skulle fylla 15 år på våren. "
Christina Hjalmarsson 2007-05-28

Objektnummer: 33434

Tillkomstperiod: 1950 talet

Förvärvsdatum: 2007-05-07

Sakord: Glasögon

Specialbenämning: Skidglasögon

Material: Textil

Längd (mm): 60

Bredd (mm): 60

Utställd/publicerad: 2018-11-24 - Pågående Utställning: Historiska ögonblick, Sörmlands museum

Personrelation

Givare: Christina Hjalmarsson, Nyköping

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM 33434 – Skidglasögon med celluloidplattor från 1958", Sörmlands museums samlingar, hämtad 18 april 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-309712/