SLM 30043 - Trägunga, tillverkad i skolslöjden

Titel

SLM 30043 - Trägunga, tillverkad i skolslöjden

Anmärkning

Avlång inoljad gungbräda i furu med fyra hål för snören som givaren tillverkade i träslöjden på mellanstadiet. på baksidan har givarens magister textat "Bertil Nyman".

Angående gungan och andra slöjdsaker han tillverkat i skolan (sy- och träslöjdsaker) skriver Bertil: "Min mamma tyckte att alla de här föremålen var för fina att använda och slita på utan de skulle sparas."

"På min gård brukade vi en annan gunga, som någon satt upp, tråkigt nog lite för högt för mig. Jag lade dit några tegelstenar under den som jag klev på och kom upp på sittbrädan. Det gick bra till en början, tills jag en dag ramlade baklänges ur gungan och slog bakhuvudet i tegelstenarna med åtföljande blodvite och tegelstenarna togs bort. Under tiden växte jag så jag kom upp på gungbrädan utan tegelstenar.

Men tyvärr - min i slöjden tillverkade gungbräda, som jag hade slipat och slipat och sedan oljat - har aldrig använts, den var för fin. Jag kommer ihåg att slöjdläraren magister Wallnér tjatade om att jag var lat och slipade för lite, vilket hade till följd att han ansåg sig nödsakad att lugga mig i håret vid ena örat (det som i framtiden skulle bli mina polisonger)." /Bertil Nyman

Litt. om givarens tid som sjukvårdare under 2:a världskriget: Sven Hellström "Sjuktransporter från norra Finland 1941 - 1943" , Linköping 2003.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

30043

Samtidigt förvärvat

Samling: Bertil Nymans liv, "i stället för vapen"

Tillkomsttid start

1929

Tillkomsttid slut

1930

Historik

Eskilstuna Eskilstuna Södermanland Sverige

Förvärvsdatum

1997.04.15

Sakord

Gunga

Specialbenämning

Gungbräda

Längd (mm)

504

Bredd (mm)

154

Signering / märkning

Bertil Nyman

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Södermanland

Tillverkning - Kommun

Nyköping

Tillverkning - Ort

Nyköping

Utställningshistorik

2006-09-09 - 2007-01-08 Utställning: Leksaker ur museets magasin- och lite till, Konsthallen

Källhänvisning

“SLM 30043 - Trägunga, tillverkad i skolslöjden,” Sörmlands museum, hämtad 25 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/310683.