SLM 31544 - Väska för sjukvårdsartiklar, Röda Korset, 1930-40-tal

Titel

SLM 31544 - Väska för sjukvårdsartiklar, Röda Korset, 1930-40-tal

Anmärkning

Väska, samaritväska i oblekt bomull, innehållande sjukvårdsmaterial. Väskan har ett lock som knäpps med två metall knappar på långsidan, Väskan är indelad i 6 fack. På utsidan av långsidan finns en ficka med packningsplan (SLM 31544-45). Ena kortsidan har en flick fästad med en knapp. Väskan har två reglerbara remmar fästade i ringar. Väskan kan bäras på ryggen.
:2-5- Mitella i vitt syntetmaterial (rayon?). Handfållad på två sidor och stadkant på den tredje.
:6-Skål i rostfritt stål, rund med plan botten och falsad kant runt mynningen. Märkt Rostfritt stål, 249. H 45 Diam 115 mm
:7- Mugg, brun av isolit. Muggen har svagt konisk form och en 18 mm bred förhöjning runt mynningen.
Isolit = lack som är blandat med beck och tjära, ett hårt och mörkt material, konstharts.
:8-Ask i grå papp med påklistrad etikett med texten: "kloramintabletter á 1 gr. sockerbitar, säkerhetsnålar, Tabl. magnecyl cum codeini". I asken ligger en brun platt glasflaska (:9) och två säkerhetsnålar.
:9- Platt brun glasflaska med svart skruvkork.
:10- Ask i grå papp med påklistrad etikett på kortsidan med texten: "Bicarbonattabletter á 1 gr, Luktlösning, Ögon salva". Asken är tom.
:11- Paket med bomull inslaget i blått omslagspapper. Påklistrad etikett med texten: "Kem. Ren Bomull". I vänstra hörnet ett kors med R i trekant. Paketet hålls ihop av en blå klisterremsa.
:12- Paket med fetvadd inslaget i gult omslagspapper. Påklistrad etikett med texten: "Fetvadd". I vänstra hörnet ett kors med R i en trekant. Paketet hålls ihop av en gul klister remsa.
:13- Paket med zellstoff inslaget i gult omslagspapper. Påklistrad etikett med texten: "Zellstoff". Paketet hålls ihop av en gul klisterremsa.
:14- Enkelt dricksglas i svagt grönt glas. Fyllt med 38 st hopvikta lappar av lakansväv Ca 85 x 70 mm
:15-Paket med första förband inslaget i vitt omslagspapper med tryckt text: "Första förband 5 m x 7 cm Ernst Rudels A-B Stockholm". Längs ner en bruksanvisning. Mitt i texten ett kors med R i en trekant. Förpackningen hålls samman av en vit klisterremsa.
:16-Band av grått gummi hoprullad, insidan talkad.
:17-Ask av av blå kartong med säkerhetsnålar. Text på asken: "Diana Gusums Prima Säkerhetsnål, Fabriksmärke Gusum" och på ena långsidan: "Gusums säkerhetsnål 1 dussin No 2 Vita". På ena kortsidan: "Öppnas här" där flikan är något trasig.
:18- Paket med fetvadd inslaget i gult omslagspapper. Påklistrad etikett med texten: "Fetvadd". I vänstra hörnet ett kors med R i en trekant. Paketet hålls ihop av en gul klister remsa.
:19-Rund rak glasburk med lock, konserveringsglas. I locket står: "Mustads" i relief och i botten av burken: "FL.G, 1/4 Ltr". I burken ligger 13 st rivna bitar av lakansväv 113 x 113 mm. Dessutom 5 större bitar i olika kvaliteter vitt bomullstyg.
:20-Ask i röd, vit och guld för plåstertejp. Text på ovansidan: "No 32, 10 m 2* cm Vorverk Kautschuplast". Text på undersidan: "Vorverk Kautschuplast von Unübertroffener, Klebkraft und Reizlosigkeit". Text på två kortsidor: "verlangen Sie als fertigen Schnellverband, VORVERK, Heilaplast." Innehåller plåsterrulle :22
:21- Ask med snabbförband (innehåller förband). Text på ovansidan: "Snabbförband * mtr x 6 cm. Ernst Rudels A-B Nordenflychtsvägen 64 Stockholm." Ovanför texten ett kors med R i en trekant. 490 mm av förbandet är kvar
:22- Rulle i metall med plåstertejp. Metallrullen är röd med guldtext: "Vorverk, Kautschuplast Völlig Reizlös". Texten står på båda sidorna.
:23-24 Ask i blå papp. Påklistrad etikett med texten: "Steriliserad gas 24 kompresser 15 x 20 cm (Ersta Sjukhus modell) Ernst Rudels A-B Stockholm". I vänstra hörnet ett R i en trekant. I asken ligger ett paket med vitt omslagspapper och ett gas snöre knutet om.
:25-26- Ask av blå papp med gasbinda i. Text på ovansidan: "5 met. lång Gasbinda 5 cm bred. På ena långsidan finns texten: "Svensk tillverkning". På bada kortsidorna finns fabriksmärke För Tuppen i Norrköping.
:27- Ask av blå papp med steriliserad gas. Påklistrad etikett med texten: "Steriliserad Gas 10 kompresser 15 x 15 cm. Ernst Rudels A-B Stockholm". I vänstra hörnet ett kors med ett R i en trekant. I asken ligger ett paket i vitt papper och hopknutet med gasbinda
:28- 29- Paket med första förband. Omslagspappret är vitt med texten: "Första Förband 5 m x 7 cm. Ernst Rudels A-B Stockholm": Mitt på paketet finns ett kors med ett R i en trekant. Längre ner finns en bruksanvisning tryckt.
:30- Ask av vitt papp med texten: "5 met. lång gasbinda 12 cm bred". På nästa långsidan står texten: "Ernst Rudels A-B Stockholm".
:31-33-Ask av blå papp med steriliserad gas. Påklistrad etikett med texten: "Steriliserad Gas 10 kompresser 15 x 15 cm. Ernst Rudels A-B Stockholm". I vänstra hörnet ett kors med ett R i en trekant. I asken ligger ett paket i vitt papper och hopknutet med gasbinda.
:34- Ask av blå papp med bomullsbinda. Påklistrad etikett med texten: "Bomullsbinda 5 mtr x 10 cm Ernst Rudels A- Stockholm". I vänstra hörnet ett kors med ett R i en trekant. Paketet är hopfäst med två knappnålar.
:35- Ask av blå papp med bomullsbinda. Påklistrad etikett med texten: "Bomullsbinda 5 mtr x 10 cm Ernst Rudels A- Stockholm". I vänstra hörnet ett kors med ett R i en trekant. Paketet är hopfäst med två knappnålar.
:36- 38-Ask av blå papp med gasbinda i. Text på ovansidan: "5 met. lång Gasbinda 8 cm bred. På ena långsidan finns texten: "Svensk tillverkning". På bada kortsidorna finns fabriksmärke För Tuppen i Norrköping.
:39- Paket med första förband. Omslagspappret är vitt med texten: "Första Förband 5 m x 7 cm. Ernst Rudels A-B Stockholm": Mitt på paketet finns ett kors med ett R i en trekant. Längre ner finns en bruksanvisning tryckt. Paketet hålls samman ev en vit klisterremsa.
:40- Ask av vitt papp med texten: "5 met. lång gasbinda 12 cm bred". På nästa långsidan står texten: "Ernst Rudels A-B Stockholm".
:41- 42-Paket med bomullsbinda. Påklistrad etikett med texten: "Bomullsbinda 5 mtr x 10 cm Ernst Rudels A- Stockholm". I vänstra hörnet ett kors med ett R i en trekant.
:43- Sax av stål. En av skärm slutar i en spets och en är rundad. På insidan av skänklarna som är platt finns stämplad 74. Saxen har rostfläckar.
:44- Penna, sexkantig blå med metallhylsa över stiftet. Pennan är märkt med texten: "Blyertsfabriken > Viking < Malmö, 810-No 3" i guld.
:45- Packningsplan för väskan i oblekt kartong. Hörnen är rundade. Ett rutmönster med siffror från 1-22 är uppritat med blyerts.
:46- Två spatlar av trä med rundade hörn. L 150 mm
:47- Tre bitar av trä, för att spjälta benbrott. Bitarna ligger instoppade i väskans botten. L 360 mm
:48- Pincett i rostfritt stål. Platt bygel, räfflad skänkel och rundat bett.
:49- Ask av vitt papp med texten: "5 met. lång gasbinda 12 cm bred". På nästa långsidan står texten: "Ernst Rudels A-B Stockholm


Material från beredskapstiden, sent 30-tal och 40-tal tillhörande Röda Korset. Under 2:a världskriget utvecklades denna verksamhet. Församlingarna bildade kretstillhörigheter. Materialet från Stjärnhov innehåller framför allt sjukvårdsutrustning och skyddskläder mm. Enstaka föremål härstammar från första världskriget.
Källa: Ralf Vingren, Helsingborg (042 - 28 98 35, 040 - 32 65 00)
Ytterligare om beredskapsåren, se bilagor, minnen av Marianne Ohlén.

I Röda Korsets förråd i Stjärnhov återfanns 2003 ett antal samaritväskor med innehåll samt diverse skyddskläder som härrör från beredskapstiden. Sörmlands museum fick en väska med sitt innehåll av första förband, packningsplan och identitetssedlar samt dessutom skyddskläder, mitellor och stickade skyddspersedlar för soldater i krig. Materialet är delvis märkt med Röda Korsets symbol och främst de stickade plaggen har ett märkband märkt ”Gryt.” Plaggen och persedlarna är framställt av frivilliga i olika kretstillhörigheter till Röda Korset. Bland de stickade plaggen finns hjälmskydd, ben- och armledsskydd, vantar med fristickat pekfinger, avsett för skyttar mm. ”Från beredskapstiden minns jag mycket väl att hemmavarande kvinnor uppmanades att sticka värmande plagg till våra soldater i fält under de hårda krigsvintrarna.” Ur bilaga av Lars Hansson, Stockholm, född i Nyköping.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

31544

Samtidigt förvärvat

Samling: Röda korset i Sverige, föremål från 1940-talet och framåt

Tillkomsttid start

1935

Tillkomsttid slut

1945

Historik

Gryt Gryt Gnesta Södermanland Sverige

Förvärvsdatum

2003-06-23

Sakord

Samaritväska

Material

Textil: Bomull Trä Metall

Längd (mm)

420

Bredd (mm)

165

Höjd (mm)

220

Utställningshistorik

2005-02-03 - 2005-03-03 Utställning: Beredskapstiden - Tessinskolan

Källhänvisning

“SLM 31544 - Väska för sjukvårdsartiklar, Röda Korset, 1930-40-tal,” Sörmlands museum, hämtad 28 november 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/315592.