SLM 32442 - Säck av nylonväv, använd vid flykt från Bosnien 1993

Titel

SLM 32442 - Säck av nylonväv, använd vid flykt från Bosnien 1993

Anmärkning

Säck tillverkad av två nyanser grå nylonväv. En applikation föreställande en krona i ljusblå plast mitt på säcken. En lagning i form av bakfickan från ett par jeans. I ena sidsömmen isydd en 28 x 10 cm vit plastremsa för ev. adress ?. Cirkelformad bottenplatta med ett 90 cm brett påsytt bärhandtag. I säckens övre kant en dragsko med svart syntetsnöre för tillslutning av säcken.

Säcken tillhörde Safet Ridzic och hans familj och användes när de flydde från Bosnien till Sverige år 1993.

Under flykten från Bosnien stannar bussen de färdas med för en paus i en stad i Kroatien. Safet med familj går med sin packning och sätter sig på ett café. Väskorna börjar går sönder av för mycket packning och ovarsam hantering. Flykten gick så hastigt till att de var tvungna att slänga ner sina saker huller om buller i väskorna. När de sitter på kaféet, kommer en man (som är kroat) fram till dem. Han förstår att de är flyktingar och vill hjälpa dem. När han ser de trasiga väskorna så erbjuder han sig att hämta något annat att packa i. Han kommer tillbaka med den grå säcken, (som enligt mannen ursprungligen kommer från USA). Safet tackar och vill bjuda honom på kaffe som tack för hjälpen. Mannen sätter sig hos dem och de pratar en stund om kriget och den hemska situation som uppstått. När de sen ska betala insisterar mannen på att betala hela notan.
Säcken kom att bli mycket användbar under hela resan. Förutom klädförvaring används den också att sitta och ligga på. Det är trångt i bussen och de får vänta på olika ställen. Under resan går det också hål på säcken och Safet lagar den själv med en gammal jeansficka.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

32442

Samtidigt förvärvat

Samling: Dokumentation Med flytten som erfarenhet

Tillkomsttid start

1990-tal

Förvärvsdatum

2005-09

Sakord

Säck

Specialbenämning

Utvandrarsäck

Material

Textil: Bomull Plast

Längd (mm)

1200

Bredd (mm)

975

Diameter (mm)

600

Tillverkning - Land

USA

Utställningshistorik

2009-11-05 - 2009-11-06 Program/Evenemang: Personaldag - Åsa Folkhögskola
2014-11-08 Program/Evenemang: Arkivens Dag - Å-huset

Källhänvisning

“SLM 32442 - Säck av nylonväv, använd vid flykt från Bosnien 1993,” Sörmlands museum, hämtad 23 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/317273.