SLM 32987 - Grönmålad julgransfot av järnplåt med svängda ben, 1940-tal

Titel

SLM 32987 - Grönmålad julgransfot av järnplåt med svängda ben, 1940-tal

Anmärkning

Grönmålad julgransfot av järnplåt med guldfärgade, svängda ben.

SLM 32987:2-3: Två av ursprungligen tre träbitar som givarens man Erik täljt för att granen skulle stå stadigt.

Stina och Erik hade ingen julgransfot när de som nygifta och nyblivna föräldrar firade jul för första gången så de fick överta denna av Eriks föräldrar, som troligen skaffat den på 1940-talet när de var nygifta.

Stina berättar om julgransfoten och de problem de hade med att få granen att stå rakt:
"Det var ett sjudjävla helvete varje år att granen skulle stå rak.
Kvällen före julafton, när skinkan steks, plockas pyntet fram. Det är en tradition vi har med oss, detta att inte ta in granen eller plocka fram tillbehör förrän kvällen innan. Jag ville att barnen skulle vara med och klä granen, det fick aldrig jag som barn, men samtidigt ville jag också att allt stök skulle vara klart på julaftons morgon. Så varje år kvällen före julafton plockade jag fram julgransfoten och sen började helvetet.

Det är nämligen så att granen ska spännas fast med tre skruvar. Dessutom är foten konstruerad för en lite grövre gran än de som säljs numera. Redan första julen konstaterade min man att så var fallet och efter lite svärande och skruvande konstaterade han att foten måste kompletteras med några träbitar som spänns fast mellan skruv och gran. Sagt och gjort. Han täljde till tre bitar som därefter ingick i julkitet och har sparats från år till år.

Sedan har det varje jul varit samma elände med julgransfoten. Min man, stor, stark och otymplig, håller granen i ett stadigt grepp medan jag, liten, flink och smidig ligger på knä och skruvar, plockar in träbitar, skruvar och skruvar. Man borde ha minst tre händer för helst ska alla skruvar skruvas åt samtidigt. Sen reser jag mig upp och vi konstaterar att granen nog står en aning snett.

Det går inte att dra den rak, nej, man måste först skruva upp en av skruvarna lite. Så snart man lossar skruven rasar träbiten ner i julgransfoten, granden lossnar och alla andra träbitar likaså. Sen börjar exakt samma procedur igen. Jag kastar mig på knä, äkta mannen svär och åkallar osv. Julfriden var långt borta.

Men på något sätt fick vi alltid granen i foten till slut. Detta med svärande och härjande innan granen var på plats blev också en del av julritualen. Varje jul talade vi om hur omöjlig julgransfoten var.

Strax före jul 2005 var vi och handlade på ICA Kvantum här i Nyköping och passerade en hög med moderna julgransfötter. Med fyra skruvar. Vi slog till utan att tveka. Det är nu en baggis att få granen på plats. Vi har börjat ett nytt liv utan dan före julafton-helvetet.

Men min man som blev lite blödig när vi skulle köra den gamla julgransfoten till sopstationen och jag vägrade att skänka åbäket till Öppen hand så tyckte han att vi skulle fråga Sörmlands museum om man ville ha den och nu är den inmärkt". /Stina född 1951 i samband med gåvan år 2006.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

32987

Tillkomsttid start

1940-tal

Förvärvsdatum

2006-01-10

Sakord

Julgransfot

Material

Metall: Järn

Bredd (mm)

470

Höjd (mm)

270

Tillverkning - Land

Svergie

Tillverkning - Kommun

Malmö

Tillverkning - Socken

Malmö

Utställningshistorik

2012-12-09 Program/Evenemang: Julmarknad: En annan sorts jul - Gamla Residenset

Källhänvisning

“SLM 32987 - Grönmålad julgransfot av järnplåt med svängda ben, 1940-tal,” Sörmlands museum, hämtad 21 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/317962.