SLM 35746 – “Husqvarna glacemaskin” från gården Havsvik vid Anneberg, Nässjö

Bild som illustrerar objekt c24-323051

Beskrivning: Glassmaskin bestående av fem delar. En kyldosa, cylindrisk, med visp i trä. Vispen drivs av vev med kugghjul som hakar i kuggar på locket. Kylanordningen placerad i trähink med etikett: "Husqvarna glacemaskin".

Glassmaskinen kom ursprungligen från gården Havsvik vid Anneberg, Nässjö. Den tillhörde givarens svägerska Birgitta Askehag.
Håkan Norén mindes hur det var att få glass från mammas glassmaskin och har provat en likadan apparat i sin ungdom. Han mindes hur han fick sitta i källaren och veva, det tog nästan en timme. Denna nu skänkta glassmaskin fungerar fortfarande.

I Sverige började glassens framgång under 1700-talet: Det finns till exempel recept på ”glace” (man använde det franska ordet innan det försvenskades till glass) i Cajsa Wargs kokbok från 1755. Där skriver hon om glass baserad på mjölk och grädde som blev vanligt under 1700-talet. Innan dess bestod glass av is eller snö som blandades med till exempel frukt, honung eller kryddor. Det kallades på arabiska ”sharbat”, som vi känner igen i vår sorbet.
Den svenska allmänheten träffade på glass vid mitten av 1800-talet, när invandrare från Italien, Schweiz, Tyskland eller Österrike började öppna glassalonger i Stockholm. 1890 började där också den första gatuförsäljning. Då fanns det en enda smak, och glassen bestod av mjölk, ägg, socker och vanilj.

Glassen hade dock en annan konsistens än vad vi är vana vid idag. Den mjuka konsistens som vi är vana vid idag kräver nämligen en mekanisk process för att bryta upp iskristallerna som bildas under nedkylningen. En glassmaskin behövdes! ⁠

1751 introducerade Joseph Gilliers den så kallade sorbetière: En frysdosa i mitten som omgavs av en blandning av is och salt. Glassen behövde röras regelbundet tills den var helt fryst. Utifrån det utvecklades glassmaskinen som den ovan är ett exempel på. Den satsar på ständig rörelse för att frysa glassen jämnare och snabbare.

Objektnummer: 35746

Tillkomstperiod: 1900 - 1920 talet

Förvärvsdatum: 2011-08-18

Sakord: Glassmaskin

Material: Trä, Metall

Bredd (mm): 430

Höjd (mm): 330

Diameter (mm): 250

Signering / märkning: Husqvarna 3 OTS

Tillverkning - Land: Sverige

Utställd/publicerad: 2021 v27 Instagram: Tema ”Glass”

Personrelation

Givare: Håkan Norén, Stigtomta

Tidigare ägare: Birgitta Askehag, Nässjö

Tillverkare: Husqvarna, Huskvarna

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM 35746 – “Husqvarna glacemaskin” från gården Havsvik vid Anneberg, Nässjö", Sörmlands museums samlingar, hämtad 28 mars 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-323051/