SLM M007690 - Fogdöbonaden år 1939

SLM_M007690.JPG
Foto: Antikvarisk-topografiska arkivet (ATA)
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika
Del av den så kallade Fogdöbonaden, Åtta och en halv meter lång, ursprungligen från Vårfruberga kloster. I mitten av bonaden avbildas Anna omgiven av den heliga släkten. Broderi från 1400-talets sista årtioende.

"I ett helt annat material möta vi ett av de viktigaste konstnärliga dokumenten om Annakult i Sverige och det är den s.k. Fogdöbonaden, utförd i tvistsöm under slutet av 1400-talet (1490-talet?) Denna märkliga bonad kommer från Fogdö kyrka, men har tidigare tillhört Vårfruberga nunnekloster. Redan därigenom att bonaden fanns i Fogdö kyrka kunde man misstänka detta, eftersom man vet att en del av klostrets tillhörigheter efter reformationen överfördes till kyrkan. Det avgörande beviset är emellertid att ett fragment av samma bonad under 1800-talets senare hälft anträffades av den kände fornforskaren R. Dybeck på en vind på Kungsberga gård, som bokstavligen ligger på ruinerna av klostret. Bonaden innehåller en hel rad bildgrupper under en dekorativ arkad. Scener ur Kristi liv omväxla med helgon, bl.a. Nordens tre kungahelgon Olov, Erik och Knut. En scen domineras av Anna med Maria och Jesusbarnet framför sig. Anna är framställd i imponerande storlek omgiven av den heliga släkten i betydligt mindre skala. Det som är emellertid den svåtydda broderade texten, som utgör två versifierade böner på svenska till Anna. Språkforskningen har påvisat några danska ordformer i dessa böner och man har på goda grunder antagit att den ena av donatorerna, som man kunnat identifiera genom tvenne vapensköldar, deltagit i utformningen av texten. Vapntet tillhöra nämligen riksrådet Ture Turesson Bielke till Kråkerum och Rävelsta och hans danskfödda gemål, Ingegärd Kyrkning. Bonaden är säkerligen utförd i Vårfruberga kloster" /Ur Sörmlandsbygden 1939 sidan 96-97.

Objekttyp

Titel

SLM M007690 - Fogdöbonaden år 1939

Anmärkning

Litt: Sörmlandsbygden 1939 sidan 99

Förvaras på Hstoriska museet, inventarienr 23128.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

M007690

Tillkomsttid start

cirka 1939

Bild byline

Foto: Antikvarisk-topografiska arkivet (ATA)

Motiv

Fogdö kyrka Fogdö Åker Strängnäs Södermanland Södermanland Sverige

Källhänvisning

“SLM M007690 - Fogdöbonaden år 1939,” Sörmlands museum, hämtad 22 februari 2019, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/341901.