SLM A28-234 - Alla Helgona kyrka i Nyköping

SLM_A28-234.JPG
Fotograf: Eric Kling
Creative Commons - Erkännande-Ickekommersiell-Dela Lika
Alla Helgona kyrkan i Nyköping som började byggas redan i början på 1200-talet

Objekttyp

Titel

SLM A28-234 - Alla Helgona kyrka i Nyköping

Anmärkning

"Alla Helgona kyrka började byggas redan på 1200-talet"
[...]
"Alla Helgona kyrka är inte så stpr som Sankt Nikolai kyrka, men okså den är en prydnad för vår stad. - Vi står på det lilla Östra Torget och ser på den vita kyrkan, där den ligger omgiven av en vit mur. Kyrkans speetsiga, släta gavel och den lilla, sala tornspiran, takrytare, pekar mot himlen. [...] Som vi vet, byggdes både Sankt Nikolai kyrka och Alla Helgona kyrka redan på 1200-talet. Det är nu inte mycket kvar av de första små kyrkorna, endast en del av själva murarna, som ingår i de nuvarande kyrkväggarna. Men vi vet ändå, att trots alla förändringar har de hållit gudstjänst i dessa kyrkor i 700 år, söndag efter söndag, år efter år. Forna tiders nyköpingsbor har samlats till gudstjänst i sina kyrkor, samma kyrkor, som nu är våra" / Ur Nyköpings stad (1957), sidan 41-42

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

A28-234

Bild byline

Fotograf: Eric Kling

Fotograf

Motiv

Alla Helgona kyrka Öster 1:17 Öster Nyköping Alla Helgona Rönö Nyköping Södermanland Södermanland Sverige

Motivkategori

Bildtyp

Påsikt: Sv/V

Material (foto)

Papper

Källhänvisning

“SLM A28-234 - Alla Helgona kyrka i Nyköping,” Sörmlands museum, hämtad 2 december 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/359530.

Publikationer

  • Ringqvist, Brita (1957). Nyköpings stad: Sockenbeskrivning 6 [Häfte]. Nyköping: Södermanlands hembygdsförbund (Södermanlands hembygdsförbunds sockenbeskrivningar för hembygdsundervisning). s. 41.