SLM A28-588 - Österholms nya gris, "vid torpet vid nya kyrkogården" i Nyköping 1897

A28-588.jpg
Sörmlands museum
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika
Sillén, Fristedt, Beijnoff, Ahlner, Lindblom och Österholm med flera och grisen "Ruff".

Objekttyp

Titel

SLM A28-588 - Österholms nya gris, "vid torpet vid nya kyrkogården" i Nyköping 1897

Anmärkning

Foton togs när några Nyköpingsbor betraktade den gris som de köpt åt "Österholm" vid torpet vid nya kyrkogården, i stället för en som självdött. Det var bland andra: Sillén, lanträntmästare Fristedt, Andersson, stadsingenjör Bejnoff, landskamrerare Edward Ahlner och landsfiskalen Ludvig Lindblom. Grisens "Pappa", troligen uppfödaren, står med en bricka med en flaska och några glas.

Här står de, tjänstemän och delar av Nyköpings förnämare borgerskap, framför grisen ”Ruff” år 1897. Det är vinter i Nyköping och herrarna har varma överrockar, en del har till och med hög hatt. Grisens ”Pappa” är lite enklare klädd i kostym. Han står till höger, kanske är det uppfödaren?

Grisen Ruff har köpts åt Österholm, ”vid torpet vid nya kyrkogården” i stället för en gris som självdött. Personerna står noterade med efternamn, några kan vi identifiera med sina titlar och förnamn. Från höger ses Sillén, lanträntmästare Fredrik Fristedt, Andersson, stadsingenjör Ernst Beijnoff, landskamrerare Edward Ahlner, landsfiskal Ludvig Lindblom, Österholm och grisens ”Pappa”. Det verkar som om man ska skåla in tillfället. Den sistnämnde står med en bricka med en flaska och ett antal glas.

Mer uppgifter har vi inte till fotot i fråga. Kanske var det en välkommen gest från gräddan i Nyköping. Hur som helst är det nog inte frågan om annat än att grisen kommer att födas upp för att ätas. Men det hindrar inte att den blev väl omhändertagen under tiden den göddes hemma hos Österholm ”vid torpet vid nya kyrkogården”. Grisen har ju till och med ett namn, den blev säkert kliad bakom öronen också ibland.
Och lanträntmästare Fristedts uniform finns bevarad i Sörmlands museums samlingar (SLM 29276).

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

A28-588

Tillkomsttid start

1897

Motiv

Nya kyrkogården S:t Nicolai Jönåker Nyköping Södermanland Södermanland Sverige

Motivkategori

Källhänvisning

“SLM A28-588 - Österholms nya gris, "vid torpet vid nya kyrkogården" i Nyköping 1897,” Sörmlands museum, hämtad 22 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/359789.