SLM M024652 - Eskilstuna lasarett år 1940

SLM_M024652.JPG
Fotograf: Olle Forsslund
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika
Länslasarettet i Eskilstuna år 1940. Under denna tid det enda lasarettet i länet med öron- och ögonavdelningar. Lasarettet uppfördes på denna plats år 1914.

"Det första kombinerade stads- och länslasarettet i Eskilstuna låg söder om Fors kyrka i den byggnad, som nu är konstmuseum. År 1914 uppfördes den nuvarande byggnaden på slätten väster om Jötteberget, där bättre utvidgningsmöjligheter kunde erhållas"

"Lasarettet i Eskilstuna ligger sydost om staden invid foten av det s. k. Jätteberget. Det uppfördes på denna plats år 1914 såsom odelta lasarett, dvs. avsett för endast en lasarettsläkare. Den första större tillbyggnaden, som medförde tillkomsten av en medicinsk avdelning, en barnbördsavdelning och en röntgenavdelning, blev färdig 1932. Därmed blev lasarettet ett s.k. delat lasarett, dvs. med mer än en lasarettsläkare. En annan stor tillbyggnad blev färdig 1938. Genom densamma erhöll lasarettet en öron-, en ögon- och en tandvårdsavdelning, varjämte barnbördsavdelningen väsentligt utökades. Samtidigt tillkom ett hem för kroniskt sjuka med 70 sängar, ett elevhem för sköterskeskolan avsett för 60 elever, ett bostadshus för 30 sköterskor, en lasarettsläkarebostad m.m. Anläggningen omfattar nu förutom själva lasarettskomplexet sju för länet, varmed förstås att vid detsamma finnas vissa specialavdelningar, såsom tandvårdsavdelningen samt öron- och ögonavdelningar, som endast finnas här och därför äro avsedda att betjäna hela landet. Centrallasarettet i Eskilstuna innehåller f.n. sex olika avdelningar, nämligen en medicinsk, en kirurgisk, en röntgen-, en öron- och en ögonavdelning med var sin specialutbildad lasarettsläkare. Dessutom finnes en förlossningsavdelning av den storlek, att en specialutbildad läkare beräknas komma att bliva fäst vid densamma. Anställandet av en dylik har dock fått anstå, till dess den vid lasarettet planerade gynekologiska avdelningen kommer till stånd. Tillsvidare står avdelningen under den kirurgiske lasarettsläkarens ansvar" /Ur Sörmlandsbygden 1940 sidan 45, 51

Objekttyp

Titel

SLM M024652 - Eskilstuna lasarett år 1940

Anmärkning

Kliché finnes.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

M024652

Tillkomsttid start

1940

Bild byline

Fotograf: Olle Forsslund

Förvärvsdatum

1985-05-31

Fotograf

Motiv

Eskilstuna lasarett, länslasarettet Eskilstuna Kloster Österrekarne Eskilstuna Södermanland Södermanland Sverige

Motivkategori

Bildtyp

Påsikt: Sv/V

Material (foto)

Papper

Källhänvisning

“SLM M024652 - Eskilstuna lasarett år 1940,” Sörmlands museum, hämtad 2 december 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/361212.

Publikationer

  • (1940). Sörmlandsbygden 1940: Södermanlands hembygdsförbunds årsbok [Årsbok]. Nyköping: Södermanlands hembygdsförbund. s. 45.