SLM A13-513 - Tovastugan plockas ner år 1950

SLM_A13-513.JPG
Foto: Carl-Gustaf Blomberg/Södermanlands museum
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika
Tovastugan i Ripsa monteras ner för transport till Nyköpingshus år 1950. Eldstaden återstår att rivas.

Objekttyp

Titel

SLM A13-513 - Tovastugan plockas ner år 1950

Anmärkning

"Tovastugan från Ripsa har flyttats till Nyköpingshus. Detta är otvivelaktigt den mest betydelsefulla händelsen under det gångna årets arbete. Professor och fru Harry von Eckermann, som ägde stugan, har donerat den till förbundet och dessutom ett mycket väsentligt belopp till dess förflyttning. Denna donation måste anses som en av de mest betydelsefulla, som kan komma förbundet till del, och med varm tacksamhet skall givarna alltid ihågkommas. Dagkontrollant vid flyttningsarbetet var intendent Carl Gustaf Blomberg, som har stor heder av sitt arbete. Entreprenör har varit byggmästare Emil Pettersson, och såväl han som hans skickliga arbetare är förbundsstyrelsen skyldig stort tack för ett gott arbete" /Ur Sörmlandsbygden 1951 sidan 132.

"Stugan, namnkunnig i svensk konstlitteratur, hade sin plats på en isolerad udde i Båven och sakkunskapen bedömde dess möjligheter att leva vidare vara störst, om den flyttade till en mera lättillgänglig plats. Så togs den ned stock efter stock och flyttades till Nyköpingshus. Många givare hjälpte till ekonomiskt, och våren 1951 invigdes den för att i sin egenskap av Sörmlands märkligaste träbyggnad tjäna som en viktig museal sevärdhet. Stugan kunde emellertid också användas som värdshus för slottets tusentals gäster, och sedan en köksflygel byggts upp sommaren 1954 (Tomastorp), har Tovastugan blivit även en ekonomisk framgång av stor betydelse för den sörmländska hembygdsvården" /Ur Sörmlandsbygden 1956 sidan 16-17.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

A13-513

Tillkomsttid start

1950

Bild byline

Foto: Carl-Gustaf Blomberg/Södermanlands museum

Motiv

Tovastugan Ripsa Rönö Nyköping Södermanland Södermanland Sverige

Motivkategori

Bildtyp

Påsikt: Sv/V

Material (foto)

Papper

Källhänvisning

“SLM A13-513 - Tovastugan plockas ner år 1950,” Sörmlands museum, hämtad 2 december 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/362407.