SLM M026103 - Kungssalen

SLM_M026103.JPG
Fotograf: Carl Brantberg
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika
Kungssalen i Kungstornets översta våning mot öster på Nyköpingshus. Till höger syns ett rekonstruerat hörn av renässansslottets fasad med målad kvaderstensimitation och takfris i talksten.

Objekttyp

Titel

SLM M026103 - Kungssalen

Anmärkning

"Översta våningen var Karls privata. Den bestod av en stor sal, nuvarande Kungssalen, och två rum i tillbyggnaden. På de nuvarande nordfönstrens plats låg ingångarna till dessa nu helt försvunna rum. Sannolikt var det västra rummet i tillbyggnaden hans sovrum. Kungssalen användes troligen som hertigens audienssal. Vid den 1931 avslutade restaureringen rekonstruerade man det inskjutande hörnet av västra och norra längorna som ytterväggar och försåg putsen med målad kvaderimitation. Rester av den ursprungliga dekoren samt fragment av den finhuggna kalkstenslisten kan studeras i en fördjupning i östra väggen. Taklisten anger längornas ursprungliga höjd. I norr fanns före Kungstornets uppförande en prydnadsgavel med skulptural utsmyckning, av vilken rester önnu kan iakttas i vindsvåningen. Ett järngaller i den rekonstruerade norra muren markerar ungefär platsen för dörren till salen i västra längans översta våning. I öster finns en sentida dörr som leder till en utvändig brandtrappa. Vidare murade man en öppen spis i vinkeln mellan den rekonstruerade västra muren och Kungstornets sydmur. Takbjälkarna är återanvända från 1700-talets magasinsbottnar. Kungssalen används nu som utställningssal" /Ur Nyköpingshus. En rundvandring i historia och nutid (1992) sidan 94.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

M026103

Bild byline

Fotograf: Carl Brantberg

Fotograf

Motiv

Nyköpingshus Nyköpingshus 1 17 Nyköpingshus Väster Nyköping S:t Nicolai Jönåker Nyköping Södermanland Södermanland Sverige

Motivkategori

Bildtyp

Påsikt: Sv/V

Material (foto)

Papper

Källhänvisning

“SLM M026103 - Kungssalen,” Sörmlands museum, hämtad 4 december 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/363646.

Publikationer

  • Bergman, Mats (1992). Nyköpingshus: En rundvandring i historia och nutid [Bok]. Göteborg: Södermanlands museum. ISBN: 91-87794-08-X, s. 95.