SLM M030628 - Sörmlands museums guide, Mona Mehlqvist, iklädd den röda uniformen år 1968

SLM_M030628.JPG
Sörmlands museum
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika
Mona Mehlqvist, guide på Nyköpingshus år 1968.

Objekttyp

Titel

SLM M030628 - Sörmlands museums guide, Mona Mehlqvist, iklädd den röda uniformen år 1968

Anmärkning

"I Sverige var det sista året man tog studenten med muntliga förhör i närvaro av censorer och examensvittnen. Fredagen den 10 maj 1968 tog jag studenten på den andra studentdagen av tre. Söndagen den 12 maj var det studentbal på Stora hotellet. Min klasskamrat Barbro, som bodde utanför Nyköping, fick sova över hos mig. Måndagen den 13 maj på morgonen skulle vi börja vårt arbete som guider på Nyköpingshus. Min pappa skulle försöka väcka två trötta studentskor innan han gick till sitt arbete. Han fick sig ett gott skratt när han försiktigt gläntade på dörren för att inte göra uppvaknandet för grymt. Barbro sov med studentmössan över ansiktet!

Vi skulle arbeta en månad fram till mitten av juni. Som guide skulle man kunna visa utländska besökare runt på Nyköpingshus och Gamla residenset men de flesta besökarna utgjordes av skolklasser från olika håll. Sammanlagt var vi fyra guider anställda på Nyköpingshus under den här tiden. Barbro och jag hade sällskap av vår studentkamrat Lena och en kvinna från Katrineholm. När vi inte hade guideturer fick vi hjälpa till med korrekturläsning och annat hos landsantikvarien och intendenten.

En dag mellan några guidningar hittade jag en ensam andunge på vallarna. Den verkade skadad och ingen andmor fanns i närheten. Som den djurvän jag är återvände jag för att se om andungen fanns kvar efter en guidetur. Den satt olycklig i gräset och jag tog med den upp till kansliet. Egentligen inget man ska göra men jag visste inte bättre på den tiden. Den vänlige intendenten erbjöd sig att ta hand om andungen medan jag guidade. Den ville ha värme och den lilla anden satt och sov i intendentens kupade vänsterhand medan högerhanden arbetade med sina papper. När landsantikvarien vid ett tillfälle kom in till intendenten lade han bara höger hand skyddande över ungen och satte in händerna under skrivbordet. Efter avklarat arbete tackade jag för god andvakt och tog med mig andungen hem till mig. Den följde efter mig var jag än gick. Första och enda natten hemma hos oss sov jag med anden i min ena hand nere på golvet. Vi ordnade sedan ett hem för den ute på landet.

Den 6 juni blev mera dramatisk än vanligt. Någon hade på radio hört att Robert Kennedy blivit skjuten. Mellan guidningarna samlades vi i gästabudssalen för att följa utvecklingen och där rådde det en tryckt stämning. Alla satt ganska stela och uppgivna. Det hade inte gått så lång tid sedan Martin Luther King mördades. Under den här perioden pågick också kårhusockupationen i Stockholm.

Under maj och juni 1968 guidade vi runt i Nyköpings historia med ett öra ut mot den historia som höll på att skrivas i världen". Mona Wiberg 2016.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

M030628

Tillkomsttid start

1970

Motiv

Nyköpingshus Nyköpingshus 1 Nyköping S:t Nicolai Jönåker Nyköping Södermanland Södermanland Sverige

Källhänvisning

“SLM M030628 - Sörmlands museums guide, Mona Mehlqvist, iklädd den röda uniformen år 1968,” Sörmlands museum, hämtad 27 november 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/367897.