SLM M031612 - Österåker, vardagsdräkt för hös och vår

SLM_M031612.JPG
Konstnär: Josef Wilhelm Wallander; Foto: Nordiska museet
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika
Skiss av Josef Wilhelm Wallander av en kvinna klädd i en vardagsdräkt för höst och vår i Österåker under 1800-talets första hälft

Objekttyp

Titel

SLM M031612 - Österåker, vardagsdräkt för hös och vår

Anmärkning

Ur J. W. Wallanders skissbok på Nordiska museet.

"Den gamla dräkten var inte den enda, utan för olika tider begagnades olika dräkter […] en vardagsdräkt för höst och vår"
[…]
"Många konstnärer har också inspirerats av det färggranna skådespel, som festklädda österåkerbor utgjorde. Flera konstnärer under första hälften av 1800-talet fann här den intressanta miljön, som de sökte. En av dem, Josef Wilhelm Wallander, återvända under en följd av år (omkring år 1850) till Österåker. Han har blivit österåkersdräktens främste skildrare både som författare och målare. Fest- och högtidsdräkten har segt fasthållit plaggformer från medeltiden och 1500- och 1600-talen. Däremot har den dräkt, som användes i vardagslag, tagit upp plagg, som varit p odet i städer och på herrgårdar, och något så när följt med i utvecklingen, fastän även här ett och annat av det gamla levat kvar och givit ett litet karakteristiskt drag åt dräkten. En av anledningarna till att dräkten behållit så många gamla drag, är att man vid sockenstämma beslöt, att den gamla fäderneärvda klädedräkten skulle bevaras oförändrad" / Ur Österåkers socken (1950), sidan 29-30

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

M031612

Bild byline

Konstnär: Josef Wilhelm Wallander; Foto: Nordiska museet

Motiv

Österåker Oppunda Vingåker Södermanland Södermanland Sverige

Motivkategori

Bildtyp

Påsikt: Sv/V

Material (foto)

Papper

Källhänvisning

“SLM M031612 - Österåker, vardagsdräkt för hös och vår,” Sörmlands museum, hämtad 27 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/368865.

Publikationer

  • Essén, Matts (1950). Österåkers socken: Sockenbeskrivning 9 [Häfte]. Eskilstuna: Södermanlands hembygdsförbund (Södermanlands hembygdsförbunds sockenbeskrivningar för hembygdsundervisning). s. 29.