SLM M032860 - Lokomobilen vid Torps säteri, foto från senare delen av 1910-talet

SLM_M032860.JPG
Fotograf: Nils Åsberg
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika
Lokomobilen vid Torps säteri. På bilden Ernst Åsberg bror till fotografen.

Objekttyp

Titel

SLM M032860 - Lokomobilen vid Torps säteri, foto från senare delen av 1910-talet

Anmärkning

Här vid Torps säteri i Husby-Oppunda socken står Ernst Åsberg bredvid en lokomobil. Ernst var bror till Nils, som vi kallar ”den cyklande fotografen”, eftersom han cyklade omkring i bygden och fotograferade människor i arbete och helg. Ernst och Nils bodde i Fredrikshall, dit pappa Ernst (den äldre) Åsberg flyttade med familjen 1891 och öppnade handel. Tidigare hade fadern varit trädgårdsmästare på Tärnö.
En lokomobil, eller ångtraktor, är en på hjul monterad ångmaskin som på 1800-talets senare del och 1900-talets början användes som kraftkälla inom jordbruket och industrin. Denna är troligen gjord på Munktells i Eskilstuna och var encylindrisk. Munktells tillverkade lokomobiler fram till 1921.
Lokomobilen blev en stor framgång, den var flyttbar. Den kunde driva tröskverk, sågar eller pumpar och innebar en början till mekanisering av det svenska jordbruket. För industrin innebar det att man inte längre behövde ha sin anläggning vid rinnande vatten som kraftkälla. Det var förbränningsmotorerna och så småningom elektriciteten som slog ut den tunga lokomobilen.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

M032860

Samtidigt förvärvat

Samling: Arvid Stigmar

Bild byline

Fotograf: Nils Åsberg

Fotograf

Motiv

Torps säteri Husby-Oppunda Oppunda Nyköping Södermanland Södermanland Sverige

Motivkategori

Källhänvisning

“SLM M032860 - Lokomobilen vid Torps säteri, foto från senare delen av 1910-talet,” Sörmlands museum, hämtad 26 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/370104.