SLM M033033 – Tre unga män med kaffe och brännvin, Anderslund i Husby-Oppunda socken

Bild som illustrerar objekt c24-370277

Beskrivning: Kaffe med sup på Anderslund i Husby-Oppunda socken.

Anmärkning: Kaffe serveras med en sup hemma hos Axel Valfrid Gustafsson på Anderslund i Husby-Oppunda socken. Tre unga och uppklädda män sitter i soffan. De har tagit finkostymen på, med fluga och allt. Kanske firades någon bemärkelsedag.

Vi vet inte vilka de unga männen är. Kanske är det Axel Gustafsson född 1886 till höger, han verkar vara äldst. Kanske är allihop inbjudna gäster.
Axel var ”lägenhetsägare” och bodde vid Anderslund, Berga, tillsammans med sin hustru Agda Vilhelmina född Johansson 1885 i Hyltinge. De fick sju barn, varav fem pojkar. Den äldsta, enda dottern, hette Frida Vilhelmina och föddes 1915. Den yngste, Knut Artur, föddes 1926.

Det ser ju ut som en städad tillställning, brännvinet till trots. Möjligen är det Reimersholms Kron-brännvin som serveras. Och på väggen hänger en tavla, ett tryck med text från Bibeln, ”Befall Herren din väg”. Vi vet inte exakt när fotografiet är taget, troligen 1920-tal. Uppenbarligen hade man i Anderslund inte röstat för ett spritförbud i den stora folkomröstningen rörande rusdrycksförbud som hölls 1922.

Objektnummer: M033033

Samtidigt förvärvat: Samling: Arvid Stigmar, fotograf

Motiv - Byggnadsnamn: Anderslund

Motiv - Socken: Husby-Oppunda

Motiv - Härad: Oppunda

Motiv - Län: Södermanland

Motiv - Landskap: Södermanland

Motiv - Land: Sverige

Motivkategori: Grupporträtt

Personrelation

Foto: Nils Åsberg, Fredrikshall

Arkivbildare: Arvid Stigmar

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM M033033 – Tre unga män med kaffe och brännvin, Anderslund i Husby-Oppunda socken", Sörmlands museums samlingar, hämtad 19 april 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-370277/