SLM M034708 – Stenåldersfynd från Hyltinge omkring 1950

Bild som illustrerar objekt c24-371946
Bild som illustrerar objekt c24-371946
Foto: Antikvarisk-topografiska arkivet (ATA)

Beskrivning: Fynd från stenåldersgrav på Hyltinge kyrkogård år 1950. De två stenyxorna som hittades var i miniatyformat och förefaller ha varit barnleksaker.

Anmärkning: "Under stenåldern byggde man i södra Sverige stora stenkammargravar åt de döda, men till Sörmland kom aldrig detta bruk. I våra trakter begravdes de döda direkt i marken, där sanden var så lättgrävd, att även primitiva grävkäppar kunde rå på den. I de sörmländska grusåsarna och sandmarkerna ligger således stenåldersgravarna, men, då man aldrig gjorde märken ovan jord tillräckligt stabila för att bevaras till vår tid, kommer det an på en sällsynt lycklig slump om vi finner dem. I nårga fall har denna lyckliga slump gynnat forskningen, åtminstone så långt, att man i grustagskanter kunnat leta fram en kombination av fynd, som i andra svenska landskap, med gunstigare fyndmöjligheter, kunnat visas vara karakteristiska just för stenålderns gravar. Det gäller en vackert svängd stridsyxa av grönsten och en arbetsyxa av flinta med skålad egg. I många fall har också ett eller ett par lerkärl ställts ned i gravgroparna. Antagligen har kärlen varit fyllda med mat eller dryck"./Ur Sörmlandsbygden 1950 sidan 34-35.

Objektnummer: M034708

Tillkomstperiod: Cirka 1950

Upphovsrätts­innehavare: Riksantikvarieämbetet

Motiv - Byggnadsnamn: Hyltinge kyrka

Motiv - Ort: Hyltinge

Motiv - Socken: Hyltinge

Motiv - Härad: Villåttinge

Motiv - Kommun: Flen

Motiv - Län: Södermanland

Motiv - Landskap: Södermanland

Motiv - Land: Sverige

Motivkategori: Föremål

Bildtyp: Påsikt: Sv/V

Material: Papper

Personrelation

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM M034708 – Stenåldersfynd från Hyltinge omkring 1950", Sörmlands museums samlingar, hämtad 24 april 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-371946/