SLM M035246 - Guldfynd ifrån Sköldinge

SLM_M035246.JPG
Foto: Antikvarisk-topografiska arkivet (ATA)
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika
Fornfynd, en stor guldring med åtta mindre ringar, funnen år 1700 i sjön Valdemaren vi Gullholmen på ön Skarpan i Sköldinge.

Objekttyp

Titel

SLM M035246 - Guldfynd ifrån Sköldinge

Anmärkning

"[...] det stora guldfyndet från ön Skarpan i sjön Valdemaren"
[...]
"Som redan sagts, har det gjorts mycket få och ointressanta undersökningar av forngravarna i våra socknar. Ett lösfynd måste emellertid nämnas: I sjön Valdemaren på stranden av ön Skarpan, som nu kallas Gullholmen, hittades år 1700 en stor guldring, på vilket nio smärre var uppträdda. År 1744 hade kronprins Adolf Fredrik tagit dem till sitt rum, men när han skulle lämna dem åter, saknades en av ringarna. Hans kammartjänare utsattes för tortyr för att bekänna, att han stulit den, men ingenting kunde uppdagas, och nu finns således allenast en stor och åtta små ringar att skåda i Statens historiska museum i Stockholm. De nio ringarna är släta och utan ornament, varför det kan vara svårt att säga, när de blivit gjorda. Vi vet emellertid, att folkvandringstiden (4-500-talen) förde mycket guld till vårt land. Bl.a. kom Nordens största guldfynd (på 13 kg) till Tuna utanför Trosa just vi den tiden, och vi kan därför lugn anta, att de tio ringarna, som hittades på Skarpan, kommit hit från det romerska riket, som under folkvandringstiden plundrades av svenskar och andra nordbor" / Ur Sköldinge kommun (1963), sidan 11, 12

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

M035246

Bild byline

Foto: Antikvarisk-topografiska arkivet (ATA)

Motiv

Sköldinge Oppunda Katrineholm Södermanland Södermanland Sverige

Motivkategori

Bildtyp

Påsikt: Sv/V

Material (foto)

Papper

Källhänvisning

“SLM M035246 - Guldfynd ifrån Sköldinge,” Sörmlands museum, hämtad 24 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/372477.